Hypotéky sa držia dole

Ceny na realitnom trhu vlani opäť pridali. A to aj napriek snahám Národnej banky Slovenska o ich skrotenie cez sprísnenie podmienok pre pôžičky. Zdá sa však, že skôr ceny zmrazí spomalenie ekonomiky alebo epidémia. Banky sa totiž od začiatku roka predbiehajú v znižovaní úrokov. Na vlastnú strechu nad hlavou si tak Slováci aktuálne požičiavajú za historicky najnižší priemerný úrok vo výške 1,07 percenta.

11.03.2020 06:00
dom Foto:
Aktuálne sa najlacnejšie hypotéky predávajú s ročným úrokom vo výške 0,5 percenta.
debata (7)

Ešte koncom roka 2016 bol priemerný úrok 1,88 percenta. Za tri roky zlacneli úvery na bývanie takmer o polovicu. Pri hypotékach sa finančné domy navyše stále predbiehajú v najrôznejších akciách. "Až do konca marca ponúkame výhodnú hypotéku s úrokom od 0,5 percenta za rok,“ povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Najvýhodnejší úrok získajú ľudia, ak majú úspory pokrývajúce polovicu z ceny kupovanej nehnuteľnosti. Banka tiež bude žrebovať 42 šťastlivcov, ktorým poskytne hypotéku s úrokom vo výške nula percent.

"Ako jediná banka na slovenskom trhu aktuálne ponúkame hypotekárny úver na nešpecifikovanú nehnuteľnosť, ktorý zlepšuje pozíciu kupujúceho,“ povedal PR špecialista ČSOB banky Juraj Štefanovič. Klienti tohto finančného domu ešte pred kúpou konkrétneho bytu presne vedia, akú vysokú dostanú hypotéku.

Video
Ide o peniaze - Marián Búlik, analytik OVB Allfinanz Slovensko: Budú hypotéky s úrokom nula percent?

Výhodný fix

ČSOB banka tiež láka ľudí aj na lacnejšie pôžičky pri dlhšej dobe fixovania úrokovej sadzby. Konkrétne pri päťročnej fixácii je ročný úrok 0,99 percenta a desaťročnej 1,09 percenta. "Po týchto dlhších fixáciách siahajú čoraz častejšie aj samotní klienti. Napríklad záujem o 10-ročné fixácie sa len za posledný rok zvýšil štvornásobne,“ uviedla Andrea Lazar, manažérka retailového segmentu ČSOB. Záujem o päťročnú fixáciu rástol ešte výraznejšie a aktuálne patrí k tým najviac preferovaným.

V minulosti platilo, že čím kratšia doba fixovania úrokovej sadzby, tým nižší úrok. Trend sa otočil v zime minulého roka, keď v snahe získať čo najviac klientov začali banky nízke úroky ponúkať aj pri dlhšej fixácii.

V najväčšej domácej banke, Slovenskej sporiteľni, sa päť rokov nemenný úrok začína na hodnote od 0,89 percenta a desaťročný fix na úrovni od 1,19 percenta. Tento finančný dom dokonca ponúka aj 15-ročný fix, ktorého ročný úrok sa začína od 1,69 percenta. Najnižšie úroky finančný dom ponúka len bonitným klientom a slabšie zarábajúci ľudia musia počítať s mierne vyššími úrokmi. "Každý rok môže klient mimoriadne splatiť až 40 percent z hodnoty úveru bez poplatku,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. To je oveľa viac, ako stanovuje zákon, ktorý banky núti, aby klientom raz ročne umožnili bezplatne splatiť 20 percent hypotéky.

zväčšiť Foto: SHUTTERSTOCK, lchovanec
Pravda_0310_10-11_XXXX0_CMYK.indd

Pôžičky sú stále drahé

Na lacnejšie spotrebné úvery Slováci márne čakajú posledné tri roky. Za vysokými úrokmi stojí snaha finančných domov o udržanie obrovských ziskov. Pri porovnaní s inými krajinami používajúcimi spoločnú menu euro existuje priestor na zlacnenie.

"Oproti priemeru eurozóny sú síce úroky na spotrebiteľských úveroch na Slovensku o zhruba dva a pol percentuálneho bodu vyššie, no tento rozdiel odzrkadľuje vyššie náklady na riziko,“ povedal hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. V západných krajinách si ľudia bežne zoberú spotrebný úver s ročným úrokom okolo 7,5 percenta. Na Slovensku je to však až 10 percent. Podľa ekonómov za to môžu nižšie slovenské mzdy, a teda aj vyššie riziko nesplatenia pôžičky.

Neplatí to pre všetky pôžičky. "Spotrebné úvery na 1 až 5 rokov sú u nás drahšie, ale do jedného roka sú lacnejšie ako v Nemecku,“ povedal hlavný ekonóm ČSOB banky Marek Gábriš. Ten preto vidí priestor na klesanie úrokov hlavne pri spotrebných úveroch s dlhšou dobou splatnosti. Práve pri nich sa za posledné štyri roky príliš nehýbala priemerná úroková sadzba, ktorá je aktuálne na úrovni 9,99 percenta. Na takto vysokej úrovni sa pôžičky s dobou splatnosti od jedného do piatich rokov držia už od konca roka 2016.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #nehnuteľnosti #úroky