Kollár presadil nájomné byty. Posledné slovo bude mať Eurostat

Nové nájomné byty budú. Koľko, ukážu najbližšie mesiace. V utorok večer sa na tom dohodla vznikajúca koalícia. Stavať by sa malo aj cez súkromné firmy, keďže možnosť využiť rakúsky model - teda vyňatie firiem zo štátneho rozpočtu - je nateraz v nedohľadne. Posledné slovo bude mať Európsky štatistický úrad.

10.03.2020 06:45 , aktualizované: 16:51
debata (295)

"Nikto súkromnému sektoru ani doteraz nebránil, aby staval nájomné byty. Očividne to však pre developerov nie je výhodné,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Otázne je, ako by to bolo pri zmene zákonov.

Zmeniť sa tak musí legislatíva. A to tak, aby investori mali o výstavbu nájomných bytov záujem. Vzniknúť by podľa šéfa SaS Richarda Sulíka mali realitné fondy, zjednodušiť sa má aj stavebné konanie. Nová koalícia chce oprášiť aj možnosť investovania dôchodkových správcovských spoločností do nájomných bytov.

S týmto nápadom ešte v roku 2012 prišla druhá vláda Roberta Fica. Práve tá chcela stavať nájomné byty cez druhý pilier. A tiež využiť takzvané PPP projekty, teda verejno-súkromné partnerstvá.

Stačiť bude už aj tisíc

O niečo skresal po utorkovom stretnutí s odborníkmi svoje plány aj Kollár. Už totiž netrvá na počte 25-tisíc nových nájomných bytov ročne. Postačí mu aj tisíc. „Uvidíme, koľko sa vygeneruje možností a ako sa k tomu postaví súkromný sektor, ako sa k tomu postavia správcovské spoločnosti," povedal.

Podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka by výstavba 25-tisíc nájomných bytov vyšla na 2,5 až tri miliardy eur. Samozrejme, pri menšom počte sa táto suma výrazne zníži.

Cestu však Pánis nevidí ani cez väčšie zapojenie štátu do samotnej výstavby. "Existuje riziko, že výstavba a prevádzkovanie biznisu s nájomných bytmi by sa mohli stať živnou pôdou pre korupciu,“ povedal.

Rozvoj trhu s nájomným bývaním je podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Partners Investments Maroša Ovčarik potrebný. Nájomné byty na Slovensku totiž výrazne chýbajú. V bytovom fonde tvoria tri percentá. Zadlžovať by sa však Slovensko pre nájomné bývanie nemalo. "Nemyslím si, že je správne čo len uvažovať o zvyšovaní štátneho dlhu, už vôbec nie o rušení dlhovej brzdy,“ povedal Ovčarik.

Ako v Rakúsku?

Hnutie Sme rodina pôvodne navrhovalo, aby sa v z ministerstva dopravy podľa vzoru Rakúska vyčlenili vybrané štátne spoločnosti. Takto by si totiž mohli požičiavať peniaze bez zvyšovania dlhu. „Keby sme chceli ísť podľa rakúskeho modelu, musíme počkať na testy Eurostatu, ktoré budú prebiehať v júni a potom v decembri," povedal líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Ak Rakúsko prejde týmito testami, môže podľa neho tento model použiť aj Slovensko. Z verejných financií by tak mohol vypadnúť Štátny fond rozvoja bývania.

Hnutie pôvodne uvažovalo aj o Národnej diaľničnej spoločnosti, Slovenskej správe ciest, Železniciach Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Slovensko. Štátne nájomné byty by sa podľa lídrov nádejnej koalície mohli stavať napríklad pre učiteľov či zdravotníkov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

295 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #nájomné byty #koalícia #nová vláda