Analytik: Realitný trh môže schladiť vírus

Ceny nehnuteľností na Slovensku opäť rázne stúpli. Hore ich tlačia aj nízke úroky. No zdá sa, že aj na Slovensku sa môže opakovať čínsky scenár, ktorý by ceny bytov a domov na trhu stabilizoval, upozorňuje v rozhovore pre denník Pravda analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

09.03.2020 12:00
debata

Čo spraví epidémia s realitným trhom?

Dosah koronavírusu na európsky realitný trh bude závisieť od toho, ako rýchlo sa podarí zastaviť jeho šírenie. Domácnosti momentálne panikária a obmedzujú svoje výdavky. Súčasný stav neistoty by ale musel pretrvať dlhšiu dobu, aby sa znížila aktivita na slovenskom realitnom trhu.

Kde sa to môže prejaviť najskôr?

Najciteľnejší bude nateraz vplyv v Bratislave v oblasti prenájmu bytov cez službu AirBNB. A tiež v ubytovacích zariadeniach. V posledných týždňoch sa totiž prudko prepadol počet turistov.

Čo môžeme očakávať?

Rast cien nehnuteľností sa spomalí. Mala by sa totiž mierne zvýšiť ponuka bytov na predaj či prenájom. Na druhej strane však úrokové sadzby hypoték sú stále veľmi nízke. To bude podporovať záujem o nákup nehnuteľností.

Ustáli sa trh?

Áno, je možné očakávať stabilizáciu celého trhu.

Klesá už v zahraničí dopyt po nehnuteľnostiach pre koronavírus?

Zatiaľ sú k dispozícií len štatistiky z Číny, kde sa realitný trh vo februári prakticky zastavil. V prvom februárovom týždni sa v Číne realizovala len desatina obvyklého objemu realitných transakcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byty #koronavírus