Antropologička: Domáce práce sú stále ženské

Na Slovensku stúpa počet rodín, čo si takzvane nechávajú svoj byt či dom upratovať. Ženy sa od bremena domácnosti neoslobodili, hovorí v rozhovore pre denník Pravda antropologička Zuzana Sekeráková Búriková.

07.03.2020 13:00
debata

Za posledných desať rokov sa počet ľudí pracujúcich v upratovacích službách na Slovensku takmer zdvojnásobil. Čo je za touto zmenou?

V súčasnosti dochádza u nás k podobnej zmene, ktorú zaznamenali výskumy vo Veľkej Británii už v 80. rokoch 20. storočia. Už vtedy tam prestala byť predstava voľného času kompatibilná s domácimi prácami. Od voľného času očakávame oddych, čas pre seba, prípadne pre svojich blízkych – rodinu a priateľov. Tak ako muži, aj mnohé ženy chcú tráviť voľný čas bez toho, aby museli upratovať. Ženy sú si zároveň vedomé toho, že robia oveľa viac domácich prác ako muži. Podľa kvantitatívnych výskumov je to až o 16 hodín do týždňa viac. Mužom však podľa týchto výskumov súčasný stav vyhovuje. Najatie upratovačky umožňuje, aby ženy robili menej domácich prác bez toho, aby ich museli viac robiť muži.

Sme teda ešte ďaleko od toho, aby neboli domáce práce vnímané len ako ženské?

Fakt, že sa domáce práce delegujú na pracovníčku v domácnosti, ukazuje, že konkrétna žena sa môže z vykonávania časti domácich prác vyviazať. Ale to ani zďaleka nemení nič na fakte, že domáce práce sú považované za ženské. Práve naopak – časť domácich prác, ktoré nechce žena vykonávať, nepreberá jej mužský partner, ale iná, platená žena. Delegovanie domácich prác tak v podstate zacementováva rodovo špecifický charakter domácich prác.

Nie je za tým aj väčšia túžba po práci a kariére?

Ženy boli na Slovensku zapojené do práce na formálnom pracovnom trhu už počas socializmu, záujem o platené práce v domácnosti nesúvisí s výraznou zmenou v ženských pracovných životoch. Radikálnejšia zmena nastala v očakávaniach od života s partnerom a v predstavách o trávení voľného času. Pri rozhodovaní o najímaní niekoho na upratovanie majú ženy hlavne záujem o čas, ktorý by mali k dispozícii na iné aktivity.

Bude počet ľudí pracujúcich v upratovacích službách rásť?

Áno. Súvisí to so zmenami, ktoré som už popísala, aj s tým, že ako spoločnosť bohatneme. Ďalší trend, ktorý sa dá očakávať, je, že platené domáce práce začnú vo väčšej miere vykonávať migrantky. Už teraz sa v Bratislave stretneme so ženami z Ukrajiny a Filipín, ktoré v slovenských domácnostiach upratujú a žehlia. Zatiaľ však predstavujú len menšinu pracovníčok v domácnosti.

Kto zvyčajne v upratovacích službách pracuje?

V súčasnosti ako pracovníčky v domácnosti na Slovensku pracujú hlavne slovenské ženy, čo je v porovnaní so situáciou vo svete nezvyčajné. Platené práce v domácnosti globálne vykonávajú hlavne migrantky, prípadne ženy, ktoré sú vnímané ako etnicky alebo rasovo odlišné. U nás sa s migrantkami vykonávajúcimi platené práce v domácnosti stretneme len výnimočne.

Zuzana Sekeráková Búriková (44) vyučuje sociálnu antropológiu na Katedre sociológie na Masarykovej univerzite v Brne. Je autorkou knihy Panie k deťom a na upratovanie o dopyte po službách v domácnosti na Slovensku (2017).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #gazdiná v domácnosti