Autodopravcovia považujú úpravu cestnej dane za zlú

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) chce budúcu vládu presvedčiť o svojich vlastných návrhoch.

06.03.2020 14:40
debata (4)

Dosluhujúca vláda podľa Stanislava Skalu z UNAS nedodržala slovo, že sa výška sadzieb cestnej dane priblíži k úrovni v ostatných krajinách V4. Zároveň dodal, že odmietla zásadu zohľadnenia podpory ekologickejšej prepravy, ktorú ako kritérium sama navrhla.

UNAS preto podľa Skalu podnikne všetky kroky, aby presvedčila novú vládu o svojich návrhoch na podporu zvýšenia konkurencieschop­nosti slovenských autodopravcov, ktoré už boli predložené na Ministerstvo financií SR. Podľa Skalu by sa nemali zvyšovať náklady pre dopravcov, ktoré „nechcú premietnuť do ceny tovaru pre spotrebiteľov a spokojnosť zákazníka“.

Daňové zaťaženie by sa mala znížiť

Vláda vo štvrtok (5. 3.) schválila návrh zákona o dani z motorových vozidiel, ktorý na rokovanie predložil rezort financií v nadväznosti na požiadavky autodopravcov. Daňové zaťaženie autodopravcov podnikajúcich v kamiónovej doprave na Slovensku by sa podľa návrhu malo znížiť. Zároveň by sa tým mala posilniť ich konkurencieschop­nosť voči autodopravcom z iných krajín.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) vo štvrtok po zasadnutí vlády poznamenal, že ide o akúsi „podlžnosť“ v rámci rokovaní s autodopravcami, ktoré sa uskutočnili ešte pred februárovými parlamentnými voľbami. Návrh podľa neho reflektuje na dohodu s Česmadom.

Nové percentuálne zvýhodnenia ročných sadzieb daní sa v návrhu pohybujú v rozmedzí od 50 % do 10 % s ohľadom na vek vozidla. Legislatívna úprava ponecháva environmentálny aspekt zvýhodnením vozidiel s nižším vekom. Vozidlá do troch rokov by mali mať úľavu 50 %, vozidlá staršie ako 13 rokov by mali byť bez úľavy.

Rezort dopravy súčasne navrhol odstrániť podmienku „párovania“ vozidiel ťahač a náves v návesovej jazdnej súprave. Úľava, ktorá je aktuálne platná len na súpravy, by tak mala platiť aj na všetky samostatné ťahače a návesy. ýz

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #zákon #dopravcovia