Ľudia rušia dovolenky. Obávajú sa nákazy

Predĺžený víkend v Miláne zrušila aj čitateľka denníka Pravda, Bratislavčanka Barbora. Letieť mala už budúci týždeň. Letenky s hotelom ju vyšli na 400 eur. Peniaze jej však nikto nevráti. Zájazd totiž kupovala ešte v januári, keď nič nenasvedčovalo tomu, že epidémia príde tak rýchlo do Európy. Od cestovania odradili Barboru aj zábery zatvorených obchodov, prázdnych ulíc a reštaurácií. "Nebudem sedieť na hoteli a nikam nebudem môcť chodiť za stovky eur,“ hovorí. Miláno už zatvorilo aj múzeá a divadlá. Zatvorené sú aj obchody, reštaurácie aj kaviarne.

04.03.2020 10:22
debata

Bezplatné storno prichádza do úvahy len za prísnych podmienok. A to vtedy, ak ministerstvo zahraničných vecí neodporučí cestovať do konkrétnej oblasti či krajiny, v ktorej má zákazník zakúpený pobyt.

Inak má každá cestovná kancelária vlastné pravidlá pre zrušenie zájazdu. „Zatiaľ registrujeme len mierny nárast záujmu o informácie o možnostiach storna,“ hovorí Zelizňák z cestovnej kancelárie Bubo. Tá pár dní po vypuknutí epidémie zrušila priame cesty do Číny. "V súčasnosti sme zrušili všetky cesty do Číny do začiatku apríla,“ hovorí Zelizňák. Situáciu sledujú podľa neho naďalej. Ďalšie kroky budú závisieť od aktuálnemu stavu a informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). „V dnešnom globalizovanom svete je absurdná predstava, že v Bratislave človeku hrozí menšie riziko než vo Viedni, v Tatrách menšie než v Alpách,“ povedal Zelizňák.

V cestovke CK Hydrotour zatiaľ veľký záujem o rušenie pobytov podľa jej obchodného riaditeľa Tomáša Lazarova nie je. "Situácia je zatiaľ pokojná a nezaznamenávame žiadne žiadosti o zrušenie zájazdov,“ hovorí. Vidí za tým aj ústup koronavírusu v Číne.

Od vypuknutia nákazy klesajú príjmy v turistických destináciách po celom svete. Francúzsko registruje o 30 až 40 percent nižší počet turistov. „Samozrejme, že my vo Francúzsku máme menej turistov, než sme očakávali,“ povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire v rozhovore pre CNBC. Nižší počet zahraničných turistov má dosah najmä na ekonomickú podporu krajiny. "Koronavírus Európu ani USA ešte nedestabilizoval. Viac však budeme vedieť z čísel, ktoré budú zverejnené tento mesiac,“ hovorí Christopher Dembik, hlavný makroanalytik Saxo Bank. Letecká doprava však už teraz cíti najväčší pokles za posledných desať rokov. Medzinárodný úrad pre leteckú dopravu (IATA) minulý týždeň varoval, že dosah koronavírusu by mohol stáť letecké spoločnosti viac ako 29 miliárd dolárov (viac ako 26 miliárd eur). Spoločnosť Air France-KLM informovala, že jej príjmy by mohli v dôsledku prepuknutia koronavírusu od februára do apríla klesnúť až o 216 miliónov dolárov (okolo 194 miliónov eur).

Tri letecké spoločnosti – Wizz Air, Bulgaria Air a Kuwait Airways zrušili lety z a do severných regiónoch Talianska. Bez obmedzení nateraz lietajú aerolinky Ryanair, Lauda, easyJet a British Airways.

Svetová zdravotnícka organizácia vlani ocenila medzinárodný cestovný ruch na hodnotu 1,7 bilióna dolárov (1,53 bilióna eur). Medzi najväčších cestovateľov patrili práve Číňania, ktorí s obľubou cestovali po Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #koronavírus