Poisťovne evidujú nárast pokusov o poistné podvody

V roku 2019 poisťovňa Generali preverovala 1901 podnetov, z ktorých až 68 % klasifikovala ako pokus o poisťovací podvod alebo priamo poisťovací podvod v celkovom objeme 2,9 milióna eur. Najviac pokusov o podvod (58 %) zaznamenala v segmente poistenia motorových vozidiel. Druhou najpočetnejšou skupinou pokusov o poisťovací podvod bolo v oblasti úrazového a životného poistenie (31 %), nasledované segmentom poistenia majetku a zodpovednosti s 11 %.

02.03.2020 14:05
zdravotné poistenie, lekár, poistenie,... Foto:
Ak uvažujete nad zmenou zdravotnej poisťovne, prihlášku musíte podať do 30. septembra.
debata

„V roku 2018 sme zaznamenali 953 pokusov o poisťovací podvod, pričom 567 prípadov bolo v oblasti motorového poistenia. V rokoch 2016 a 2017 sme zaznamenali taktiež mierne rastúci trend počtu pokusov o poisťovací podvod. V roku 2016 sme odhalili 869 takýchto pokusov, v roku 2017 to bolo celkovo 822 pokusov. Mierny nárast oproti predchádzajúcim rokom je výsledkom komplexnejšieho preverovania škôd,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Katarína Kukurová.

Pri poistení vozidiel sa často vyskytujú nafingované parkovacie škody. Klienti sa snažia uvádzať poškodenia väčšieho rozsahu, ako sa v skutočnosti stali. V mnohých prípadoch sa šetrením preukáže, že k poškodeniam auta došlo inak, ako poistený uviedol.

„Ďalšou kategóriou častých podozrivých poistných udalostí sú úmyselne vyvolané dopravné nehody. Zaznamenali sme niekoľko prípadov, keď motorové vozidlá krátko po vzniku poistenia úmyselne spôsobili kolíziu, pričom sa na základe odborného technického šetrenia podarilo tento úmysel preukázať,“ uviedla hovorkyňa.

Medzi jednu z priorít poisťovne UNIQA patrí boj s poisťovacími podvodmi. „Snažíme sa, aby sme v maximálnej miere odškodňovali klientov, ktorí majú nárok na poistné plnenie v dôsledku reálne vzniknutej škody a zároveň sa snažíme v čo najväčšej miere eliminovať vyplácanie poistného plnenia za škodu tým, ktorí sa k nemu snažia dopracovať podvodným konaním a nekalými praktikami na úkor druhých,“ povedala hovorkyňa Beáta Lipšicová.

Podozrivými prípadmi sa v poisťovni zaoberá špeciálny tím. Jeho členovia spolupracujú s inými poisťovňami, externými organizáciami a v prípade potreby šetria prípady aj v súčinnosti s políciou.

Aj v prípadoch tejto poisťovne dominovala v podozrení z podvodov oblasť neživotného poistenia. Z celkového počtu 117 preverovaných prípadov, tvorili tieto až 99 %. Percento prípadov pripadlo na škody na zdraví.

„V prípadoch, ktoré sme šetrili, sa nám v 53 % podarilo preukázať podvodné konanie a na páchateľov boli podané trestné oznámenia. Vlani tak ako v predchádzajúcich rokoch mala dominantné zastúpenie v podozrení na poisťovací podvod oblasť neživotného poistenia. Z celkového počtu 164 preverovaných prípadov, tieto tvorili cca 86 % a zvyšných 14 % tvorili škody na zdraví. Z celkového počtu preverovaných prípadov, sa nám podvodné konanie podarilo preukázať v cca 64 % a na páchateľov boli podané trestné oznámenia,“ dodala hovorkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #podvod #poisťovňa