Jedenásť otázok, ktoré bude musieť zodpovedať nová koalícia

Ktoré najpálčivejšie otázky bude musieť po svojom vzniku riešiť nová koalícia?

02.03.2020 16:00
Igor Matovič Foto: ,
Predseda hnutia Obyčajní ludia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič (v popredí).
debata (14)

1.Ponechá nová vláda obedy zadarmo?

Áno. Otázne je však, v akej podobe budú pokračovať. Viaceré strany sa netajili tým, že opatrenia zadarmo by mali byť adresnejšie. Pri bezplatnej železničnej doprave zaváži azda aj ekológia. Práve vlaky sú totiž najzelenším dopravným prostriedkom. Len jedna strana z potenciálnej koalície hovorí o zrušení oboch opatrení. Chce ich však nahradiť či už daňovým bonusom na dieťa, alebo zľavami na cestovanie. A to vlakmi i autobusmi.

2.Dočkáme sa diaľnice z Bratislavy do Košíc?

Žiadne sľuby. Jediný konkrétnejší termín, čo v predvolebných vyjadreniach padol, bol rok 2026. Aj to s otáznikom.

3.Dočkajú sa penzisti 13. dôchodku?

Áno. Tu sa však dá rovnako ako pri obedoch a vlakoch zadarmo očakávať nejaká zmena. A to či pri opätovnom schvaľovaní v prípade, že prezidentka zákon vráti, alebo samostatnou novelou. Ani jedna zo strán nebude chcieť ísť proti ľuďom. Chýbajúce peniaze tak budú hľadať v iných kapitolách rozpočtu.

4.Zruší nová vláda dôchodkový strop?

Skôr áno. Ak by aj nakoniec k zrušeniu neprišlo, minimálne sa dá počítať s úpravou jeho parametrov. Otázne zostávajú hlavne dôchodky žien, keďže aj pre možnosť skoršieho odchodu do dôchodku pre starostlivosť o deti budú ešte nižšie. Ženy pritom majú výrazne menšie dôchodky – a to o vyše pätinu, ukrajuje im z nich práve materská a rodičovská dovolenka. Štát vtedy za ne totiž neodvádza na dôchodok toľko, ako keď pracujú.

5.Skrotí nová vláda výdavky v rozpočte?

Rozpočet v podobe, ako bol schválený odchádzajúcou vládou, dodržaný nebude. Aspoň tesne by sme sa však mali zmestiť do maastrichtských kritérií, inak hrozia Slovensku sankcie z Bruselu. Je zrejmé, že vyrovnaný rozpočet sa odsunie o ďalšie dva či skôr tri roky. Dá sa totiž rátať s tým, že nová koalícia nepôjde do radikálnych riešení ako plošné zvýšenie daní a odvodov či rušenie zdedených opatrení zo sociálnych balíčkov. Mohli by tak ohroziť krehkú politickú dohodu.

6.Zvýši nová vláda dane?

Ak áno, tak skôr lepšie zarábajúcim ľuďom. Zameriavať sa bude skôr na firmy – a to napríklad aj cez digitálnu daň. Otázne je vyššie zdanenie cigariet či alkoholu.

7.Vyrovnajú sa platy žien a mužov?

Nie. Ženy na tej istej pozícii zarábajú o pätinu menej ako muži, a s veľkou pravdepodobnosťou budú zarábať menej aj naďalej. Do parlamentu sa totiž nedostali strany, pre ktoré je toto hodné riešenia. Stačilo by pritom vyžadovať dôslednejšie dodržiavanie legislatívy firmami.

8.Zavedie nová vláda ekologické dane?

Dá sa predpokladať, že snahy o ozelenenie Slovenska budú. No nie nad rámec Európskej únie. Očakávať sa nedá ani odklon od jadra podľa nemeckého vzoru. Zelené zdroje však dostanú podporu.

9.A čo farmári?

Pôjde o dotácie. Tie chcú strany upratať, sprehľadniť a zastropovať. Zámer urýchliť pozemkové úpravy môže naraziť na nedostatok peňazí. Dajú sa čakať snahy o zmeny v štátnom podniku Lesy SR.

10.Čaká nás boom nájomného bývania?

Skôr nie ako áno. Hoci v predvolebnom období sa strany pretekali v počtoch postavených nájomných bytov za rok, ide skôr o túžby ako o reálne možnosti. A to či obcí, štátneho rozpočtu, alebo počtu voľných parciel.

11.Zostanú rekreačné poukazy?

Áno. Čakať sa dajú jedine úpravy smerom k dobrovoľnosti opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #ekonomické otázky #nová vláda