Zamieri slovenská ekonomika vpravo?

Na rázne škrty v tvrdom pravicovom štýle môžeme, zdá sa, zabudnúť. V možnej koalícii je len jedna viac-menej doprava orientovaná strana, zvyšné sú skôr prosociálne. Aj po nástupe novej vlády tak v nejakej podobe prežijú obedy a vlaky zadarmo. Dôchodcovia by sa v decembri mali dočkať 13. dôchodkov. Hasiť však bude treba ekonomické problémy.

02.03.2020 11:03
debata (26)
info, voľby

Nateraz má slovenská ekonomika totiž tie najlepšie roky za sebou a už nejaký čas riadne brzdí. Najnovšie v ekonomike šarapatí koronavírus. Na rozbeh svetového obchodu sa tak dá rovno zabudnúť. Nová vláda tak musí podľa analytika českej spoločnosti Next Finance Jiřího Cihlářa krotiť výdavky. "Sociálne balíčky bude zložité rušiť, je to nepopulárne,“ hovorí analytik. Hľadať úspory tak bude treba inde.

Črtajúca sa koalícia však bude podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka vratká, vylúčiť sa nedajú ani predčasné voľby. "Už teraz sa dajú identifikovať rozpory medzi predstaviteľmi bývalej opozície,“ hovorí. Čakať sa tak podľa neho preto dá boj o zrušenie benefitov bývalej vlády. Práve tu sa môže nová koalícia rozhádať.

Slovensko musí skrotiť rozpočet

Rozpočet sa musí vtesnať do bruselských pravidiel. A to bude ťažké. Keďže odchádzajúca vláda zo štátnej kasy riadne ukrojila. "Rozpočet totiž uzavrel vlaňajší rok 2019 so sekerou až vo výške 2,2 miliardy eur,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Medziročne ide o viac ako trojštvrtinový nárast. Nová vláda nemôže rátať ani s vyššími príjmami na daniach, keďže ekonomika spomaľuje. "Jednou z priorít novej vlády by malo byť zdravé hospodárenie s verejnými financiami, ktoré zabráni výraznejšiemu zadlžovaniu,“ hovorí analytička.

Nebude to však ľahké, keďže škrtať by sa malo aj medzi sociálnymi opatreniami – analytička odporúča zvážiť ich efektívnosť a podľa toho rozhodnúť. Znížiť treba aj odvody a zlepšiť podmienky pre firmy, dodáva Glasová. Samozrejmosťou by mal byť flexibilnejší Zákonník práce.

Čo by sa malo riešiť ako prvé?

Ak bude chcieť nová vláda naštartovať ekonomický rast Slovenska, bude musieť pristúpiť k nepopulárnym reformám,“ hovorí analytik českej spoločnosti NextFinance Jiří Cihlář. Ideálne by podľa neho bolo vytvoriť stabilné podnikateľské prostredie s nízkymi daňami. Krajina by sa tak stala atraktívnejšia pre zahraničných investorov.

Na potrebu zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia upozorňuje aj analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Vyžaduje si to podľa neho zrušenie najrôznejších dotácií, zníženie byrokracie a administratívnej záťaže, ale aj daňovo-odvodového zaťaženia. "Od pokrokovej vlády by som hneď na jej prvých zasadnutiach čakal najmä rýchle zrušenie niekoľko nesystémových opatrení,“ hovorí. Na mysli má napríklad bankový odvod, daň z neživotného poistenia, ale aj zákaz predaja počas sviatkov. Za problém považuje Tomčiak závislosť Slovenska od automobilového priemyslu. "Slovenská ekonomika musí podporovať i iné odvetvia,“ hovorí. Potenciál vidí napríklad v informačných technológiách. Nevyhnutnosťou bude budovanie diaľnic či dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Trhy výsledky volieb potešili

Výsledok volieb trhy privítali. Investorov teší aj to, že extrémisti nakoniec nedosiahli až taký silný výsledok, aký ukazovali prieskumy či odhadovali analytici. "Trhy vnímajú pozitívne, že teraz môže na Slovensku vzniknúť stabilná koalícia,“ hovorí hlavný ekonóm spoločnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Zmierniť by sa podľa neho mohla takto aj miera nedôvery voči vláde súvisiaca s korupčnými škandálmi. "V korupčnom prostredí sa horšie podniká a investuje každému, kto nemá tie správne väzby a konexie,“ hovorí Kovanda. Z hry sú takto často vyradené firmy, čo by mohli krajinu ekonomicky naštartovať, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #škrty #pravica #zmena