Draxler: Na švajčiarske dôchodky môžu ľudia zabudnúť

Druhý pilier potrebuje vylepšiť, povedal v rozhovore pre denník Pravda ekonóm Juraj Draxler. Ten bol ministrom školstva v druhej vláde Roberta Fica a tiež je poradcom premiéra Petra Pellegriniho. Problém vidí aj v tom, kam fondy v súkromnom systéme investujú – a to mimo krajiny. To by sa podľa Draxlera malo zmeniť.

28.02.2020 14:00
juraj draxler Foto: ,
Minister školstva v druhej vláde Roberta Fica a poradca premiéra Petra Pellegriniho Juraj Draxler.
debata

Po Maďarsku a Poľsku sa najnovšie II. pilier chystá zrušiť Estónsko. Prečo krajiny strednej a východnej Európy rušia systém súkromných dôchodkov?

Čoraz viac ľudí si začína uvedomovať, že II. pilier im neprinesie sľubované švajčiarske dôchodky. To sa negatívne odrazilo na popularite celého systému súkromných dôchodkov. Zároveň čoraz viac politikov si začína uvedomovať riziká, ktoré plynú z investovania peňazí na finančných trhoch. Jedným z nich je napríklad odliv kapitálu z krajiny. Ľudia nachádzajúci sa v II. pilieri svojimi peniazmi podporujú rast ekonomiky bohatých západných krajín. Je otázne, či by tieto peniaze viac nepomohli obyvateľom, ak by boli rozumne investované do rozvoja vlastnej krajiny. V okolitých krajinách usúdili, že áno a rozhodli sa ďalej nepokračovať v II. pilieri. Ani na Slovensku stále nemáme dobudovanú cestnú infraštruktúru, bez ktorej do menej rozvinutých regiónov neprídu žiadni významní investori. Zároveň viac peňazí by potrebovalo aj domáce školstvo, veda či výskum.

Má sa teda II. pilier zachovať alebo zrušiť?

Musí sa nájsť riešenie, ktoré nebude radikálne, ale zároveň zlepší jeho fungovanie. Časť peňazí by sa mala nasmerovať priamo do slovenskej ekonomiky. Napríklad do veľkých infraštruktúrnych projektov. Určite by bolo zlé, ak by vláda II. pilier zrušila kvôli potrebe sanovania krátkodobých fiškálnych problémov.

Nemalo práve investovanie na amerických a európskych finančných trhoch zaistiť ľuďom, aby ich penzie neboli závislé len od rastu slovenskej ekonomiky?

Treba si uvedomiť výhody otvorenej ekonomiky. Ak máte firmy schopné investovať do zahraničia, celkom prirodzene sa dostávate k produktom hospodárstva iných krajín. Napríklad v Nemecku nikoho netrápi, že dôchodkové fondy investujú do rozvoja miestnej ekonomiky. V zahraničí totiž investujú samotné nemecké podniky, a o niečo podobné by sa malo pokúsiť aj Slovensko.

Dajú sa v časoch lacných peňazí na Slovensku realizovať také investície, ktoré by výnosmi porazili najlepšie zarábajúce indexové fondy?

Možné to je a všetko závisí od nastavenia projektov. Zároveň určitú výšku výnosu by musel garantovať aj samotný štát.

Prvé súkromné dôchodky začali desiatky Slovákov poberať v roku 2015. Pre väčšinu z nich boli sklamaním.

Je pravdou, že pri spúšťaní dôchodkovej reformy v roku 2005 tento problém nebol vôbec na stole. Aj keď niektorí ľudia vrátane mňa na to upozorňovali. Pomôcť môže napríklad silnejšia regulácia poisťovní vyplácajúcich súkromné penzie. Treba sa však zamyslieť aj nad investovaním peňazí v II. pilieri. Napríklad v Holandsku existujú takzvané zamestnanecké dôchodkové fondy. Ich členovia nemajú tak ako na Slovensku individuálny účet, ale fungujú na princípe kolektívnej schémy. Z nej sa na základe vzorca rozpočítavajú výnosy medzi jednotlivých členov. Výnosy sa počítajú z dlhšieho časového obdobia, napríklad piatich rokov. Vďaka tomu sú ľudia lepšie chránení pred nečakaným pádom akciových trhov.

V minulosti ste pôsobili ako minister školstva a teraz sa venujete dôchodkovej reforme. Prečo ste sa rozhodli pre takú veľkú zmenu?

Ešte pred vstupom do slovenskej politiky som sa zaoberal hospodárskou politikou vrátane dôchodkovej. Takže je mi to blízka téma, ktorej sa stále venujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Draxler