Prečo chýbajú Slovensku lacné nájomné byty?

Takzvané obecné nájomné byty totiž na Slovensku dlhodobo chýbajú. A ak aj nejaké sú, čaká sa na ne roky. Sťahovať sa za prácou je tak viac ako zložité. "Ak aj ľudia z regiónov s vysokou nezamestnanosťou vlastnia nehnuteľnosť, má nízku cenu. Ich možnosť presťahovať sa za prácou na sever či na západ je tak pomerne obmedzená,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda Peter Robl z občianskeho združenia Budovy pre budúcnosť. Nádejného pracovníka čaká buď tortúra s predajom vlastnej nehnuteľnosti a hypotéka, alebo drahý nájom. Pritom rozdiel v mesačnej platbe pri obecnom nájme a tom komerčnom je rádovo v stovkách eur.

26.02.2020 06:00
debata (33)
graf bývanie

Bývanie v nájomných bytoch s lacným či regulovaným nájomným uprednostňujú ľudia v západnej Európe. Napríklad v Nemecku býva v takýchto bytoch až 40 percent ľudí. Na Slovensku je vyše 90 percent bytov v súkromnom vlastníctve, len 3,5 percenta bytov je družstevných. Komerčné nájomné byty a obecné nájomné byty tvoria šesť percent. Podľa európskych štatistík je situácia v otázke nájomného bývania horšia ako u nás len v Chorvátsku, Litve či Rumunsku.

Všimli si to aj politické strany, ktoré sa pred voľbami pretekajú vo vyhláseniach, kto postaví viac nájomných bytov. Sme rodina plánuje stavať až 25-tisíc bytov ročne, strana Za ľudí má v programe 20-tisíc nových bytov na rok. Koalícia PS/Spolu zase len 2 500.

V najlepších rokoch sa na Slovensku dostavalo ročne vyše dvetisíc bytov. Tie časy sú však dávno preč. V posledných rokoch totiž nájomné byty pribúdajú skôr v desiatkach maximálne stovkách než v tisícoch. Samosprávy sa totiž do ich výstavby nehrnú. "Od roku 2000 do roku 2017 bolo na Slovensku postavených priemerne 7,75 nájomného bytu na 1 000 obyvateľov,“ vyratúva komunikačný odbor ministerstva dopravy, pod ktoré nájomné bývanie patrí. Podľa týchto prepočtov tak za 17 rokov pribudlo necelých 40-tisíc nájomných bytov. Prečo teda byty stále chýbajú? Odpoveď je jednoduchá, obce a mestá sociálne byty časom ponúknu nájomcom na odpredaj. Okrem toho výstavba začala v posledných rokoch stagnovať.

Počty sa tiež líšia podľa lokality – kým v Bratislave za tento čas pribudlo na tisícku obyvateľov len 1,29 bytu, v Novom Meste nad Váhom to bolo vyše 26 bytov. Ideálny podiel nájomných bytov je podľa rezortu dopravy 25 percent, máme ich však len tri percentá.

Nekonečné poradovníky

"V poradovníku na nájomný byt od hlavného mesta je aktuálne 573 čakateľov, ktorí spĺňajú podmienky,“ povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla. Údaj sa podľa neho mesačne aktualizuje. Na nájomný byt sa tu čaká od pol roka až do šiestich rokov. "Závisí od toho, kto je žiadateľom, či je to mladá rodina, čakateľ so špeciálnymi potrebami, alebo senior,“ hovorí Bubla.

Hlavné mesto má vo vlastníctve a vlastnej správe 878 bytov. Ďalších 1¤036 mestských nájomných bytov je v správe mestských častí. Tie však vlastnia ešte 421 svojich nájomných bytov. Bratislava už robí projekty na rekonštrukcie ďalších viac ako 200 bytov. Stavať sa však nechystá. "Hlavné mesto nemá dostatok voľných plôch vhodných na výstavbu, tie najvhodnejšie sú v rukách developerov,“ hovorí Bubla a dodáva, že okrem toho vlastné pozemky sú vo veľkej miere nevysporiadané.

V Banskej Bystrici sa na byt od mesta čaká dva až päť rokov. Mesto má 314 nájomných bytov. "Mesto Banská Bystrica minulý rok nepostavilo žiadny nájomný byt,“ tvrdí hovorkyňa Dominika Mojžišová. Pripravuje však projekt s 23 bytmi. Aj v Banskej Bystrici tak ako v hlavnom meste chýbajú vhodné lokality.

V minulom roku v krajskom meste Žilina využívalo obecné nájomné byty 3 469 nájomníkov. Mesto Prešov eviduje 1 712 nájomníkov, ktorí využívali mestské byty.

Lacnejšie o stovky eur

Pri mestskom či obecnom nájomnom bývaní je cena za mesačný nájom nižšia oproti komerčnému prenájmu. V nájomných bytoch sa ceny počítajú od veľkosti bytu či počtu ľudí, ktorí žijú v jednej domácnosti. Nájom tak môže vyjsť aj na menej ako 200 eur. V niektorých mestách či obciach platia nájomníci iba za energie. Náklady sa tak pohybujú len v desiatkach eur. Bývanie v mestskom byte v Bratislave vyjde na 1,80 eura za štvorcový meter. Za menší trojizbový byt tak človek zaplatí len niečo vyše sto eur mesačne. Rátať však ešte treba s poplatkami za energie. Ak však ide o starší byt, skolaudovaný do roku 2001, je nájomné len 1,20 eura za štvorcový meter.

V Banskej Bystrici vyjde nájom za trojizbový byt na 185 eur na mesiac. Za dvojizbový byt sa tu platí 135 eur mesačne. Aj tu treba platiť ešte za služby a energie.

V porovnaní s výškou komerčných nájmov ide o drobné. Za dvojizbový byt sa na začiatku bratislavskej mestskej časti Ružinov či Petržalka mesačne platí okolo 600 až 700 eur. Samozrejme, bez energií. Lacnejšie sa dá zohnať prenájom v niektorej z okrajových štvrtí. No aj ten vyjde na okolo 500 eur na mesiac, niekde už aj s energiami.

Podobne sa ceny pohybujú aj v Banskej Bystrici. Za prenájom dvojizbového bytu sa platí okolo 400 až 700 eur podľa štvrte a rozlohy. V Žiline stojí komerčný nájom 3-izbového bytu priemerne 600 eur bez energií. Tie cenu zvýšia aj o 150 eur.

Súkromné nájomné byty?

Stavať byty môžu na Slovensku aj právnické osoby. Získať na to možno aj podporu cez Štátny fond rozvoja bývania. „Ako sa však dané nástroje budú a využívajú, závisí hlavne od prijímateľov tejto podpory, teda najmä od samospráv,“ odpovedá komunikačný odbor rezortu dopravy. Na Slovensku sa však dosiaľ neobjavila žiadna spoločnosť, ktorá by sa vo väčšom rozsahu venovala nájomnému bývaniu.

V minulom roku na Slovensku podporilo ministerstvo dopravy 999 nájomných bytov. Viac ako miliarda eur išla na technickú vybavenosť nájomných bytov, podporu dostalo 712 nájomných by­tov.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nájomné byty