V Číne perú peniaze. Je za tým koronavírus

V obehu môžu byť len čisté bankovky. Čínska vláda nariadila dezinfekciu bankoviek. Až potom sa môžu vrátiť do obehu. Peking tak chce zabrániť ďalšiemu šíreniu nebezpečnej nákazy. Koronavírus už totiž o život pripravil vyše 2 200 ľudí a nakazil niečo cez 75 000 ľudí.

23.02.2020 17:01
čína, kornavírus Foto:
Dezinfekcia peňazí by mala v Číne pomôcť zastaviť šírenie smrtiaceho vírusu.
debata (14)

Banky tak už od minulého týždňa zhromažďujú peniaze z najviac postihnutých oblastí – teda tam, kde sa zdržuje obrovský počet ľudí a dochádza k výmene tovarov. To sú napríklad nemocnice a trhy. Na dezinfekciu obeživa použijú teplo alebo ultrafialové žiarenie. Bankovky následne uskladnia na dva týždne v priestoroch People’s Bank of China (PBOC).

"Po vypuknutí nákazy sme všetku našu pozornosť zamerali na to, aby používanie papierových peňazí a mincí bolo z hľadiska zdravia čo najbezpečnejšie. V tomto prípade nechceme nič zanedbať,“ povedal zástupca guvernéra banky PBOC Fan Yifei. Banka ešte pred vyhlásením opatrenia zhromaždila 600 miliárd (približne 78 miliárd eur) úplne nových jüanov. Tie majú nahradiť kontaminované bankovky a mince. Do epicentra nákazy, mesta Wu-Chan, už smerovali prvé štyri miliardy, a to ešte pred prázdninami spojenými s čínskym novým rokom.

Hoci sa tento plán javí na prvý pohľad ako extrémne riešenie, v tejto situácii je doslova nevyhnutnosťou. Papierové peniaze a mince sú totiž jednou z najznečiste­nejších vecí, s ktorou ľudia denne prichádzajú do kontaktu. Na jednej bankovke sa podľa americkej štúdie z roku 2017 v priemere nachádza takmer 400 druhov baktérií, pričom aj obyčajný vírus chrípky na jej povrchu prežije aj 12 dní.

Pri koronavíruse odhaduje Svetová zdravotnícka organizácia dobu prežitia bez hostiteľa len v rozsahu niekoľkých hodín. Nič ale nie je isté a čínska vláda nechce ďalej riskovať.

Alternatíva? Elektronická platba

Čínska vláda vyzvala obyvateľov, aby sa vyhýbali držaniu hotovosti. Radí im čo najviac platieb vybaviť elektronicky. "Elektronický systém platieb je v Číne na vysokej úrovni,“ dodal Yifei. Vláda sa preto snaží elektronické platobné alternatívy ešte viac zautomatizovať. A tiež zjednodušiť platenie kartou či mobilným telefónom.

K online platbám sa už uchýlila väčšina Číňanov. Odborná verejnosť si preto myslí, že podobné opatrenia pomôžu pri zastavení šírenia nákazy len minimálne. V súčasnosti totiž väčšina platieb prebieha výhradne bezhotovostným stykom. Peniaze sú tak tou poslednou alternatívou prenosu nákazy. Aj preto sa odborníci snažia upriamiť pozornosť ľudí skôr na zvýšenú osobnú hygienu a dezinfekciu rúk mydlom, respektíve dezinfekčnými gélmi. Vírus sa totiž šíri kontaktom s kontaminovaným povrchom. Tým sú najčastejšie kľučky dverí, spoločná elektronika alebo operadlá stoličiek.

Autá padajú

Predaj osobných áut v Číne sa v prvej polovici februára medziročne prepadol o vyše 90 percent. Je za tým koronavírus. Výsledkom sú tak zatvorené firmy aj obchody. "V prvých februárových týždňoch bolo otvorených len pár predajní. Navyše, ani tie veľa ľudí nenavštívilo,“ upozornila podľa agentúry TASR Čínska automobilová asociácia (CPCA). Za celý február sa počíta s poklesom predaja vozidiel zhruba o 70 percent. Od začiatku roka by tak išlo o dvojpätinový prepad.

Združenie čínskych výrobcov áut (CAAM) podľa agentúry Reuters očakáva, že predaj áut v Číne klesne v prvom polroku tohto roka medziročne o viac než desatinu. Výsledkom by tak bol asi 5-percentný pokles v tomto roku. A to aj v prípade, že sa epidémiu podarí dostať pod kontrolu do apríla.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus