Jarná lyžovačka? Voľné sú už len posledné miesta

Na otázku, kam cez jarné prázdniny, odpovedá väčšina Slovákov "na hory“. Termíny na lyžovačku cez jarné prázdniny sú tak už takmer vypredané. Pri troche šťastia sa ešte dajú nájsť voľné izby. Počítať treba s cenami od 600 eur až do vyše tisíc eur za týždňový pobyt. Zaváži lokalita aj vzdialenosť od vleku.

16.02.2020 20:00
debata (1)
Vo Vysokých Tatrách je od 40 centimetrov snehu... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
lyžovanie, tatranská lomnica Vo Vysokých Tatrách je od 40 centimetrov snehu v Tatranskej Lomnici až do 70 centimetrov na Solisku.

Väčšina stredísk zasnežuje, mnohé lákajú aj na prázdninový program. Lyžovať sa tak dá vo viac ako v 60 strediskách, prevažne na technickom snehu s prímesou prírodného.

"Počas jarných prázdnin bude v stredisku prebiehať každý štvrtok animačný program s maskotmi pre deti,“ hovorí Martina Múdra zo strediska Bachledova dolina. Posilnili tu aj personál v lyžiarskej škole a animátorov v detskom svete. Aktuálne je v Bachledovej doline 60 centimetrov snehu. Lyžovať sa dá na šiestich zjazdovkách, ktoré sú zasnežované.

Na Horehroní počas tohtoročnej lyžiarskej sezóny čakajú lyžiarov upravené zjazdovky či bežkárske trate. Lyžiarov sem dopraví aj Skibus Telgárt pod Kráľovu hoľu. "Lyžiari z juhu Slovenska si tak môžu prísť zalyžovať, zabežkovať i vyskúšať zimné dobrodružstvo na elektrobicykloch určených na bicyklovanie počas zimy,“ informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie. Tí, čo uprednostňujú oddych bez lyží, môžu vystúpiť o jednu zastávku skôr v blízkosti rekreačného areálu na Prednej Hore.

Umelý sneh, podmienky dobré

Vysoké Tatry majú podľa hovorcu Tatry Mountain Resorts (TMR) Mariána Galajdu od 40 centimetrov snehu v Tatranskej Lomnici až do 70 centimetrov na Solisku. V stredisku Jasná je od 40 do 50 centimetrov snehu. "Základom je technický sneh, ale v posledných dňoch evidujeme snahu prírody dohnať zameškané a výdatná dávka prírodného snehu už vylepšila lyžovačku v oboch pohoriach,“ hovorí Galajda. Cena skipasov tu už druhý rok funguje v podobe flexi cien. To, koľko lyžiari zaplatia, tak závisí od termínu, ale aj počasia a naplnenosti strediska.

Bohatý program čaká lyžiarov v Happy End Jasná a vo Vysokých Tatrách v Humne. Pripravené majú aj zážitkové Tatranské lyžovanie či lyžovanie ešte pred oficiálnym spustením lanoviek. Milovníci zimných športov sa môžu pridať k pravidelnej sánkovačke z Hrebienka či na hromadný skialpinistický výstup v Jasnej.

Lyžovať môžete v Tatranskej Lomnici, kde sú všetky zjazdovky v prevádzke spoločne so zjazdovkou na Lomnickom sedle, ktorá je spustená od 8. 2. V Štrbskom Plese sa tiež lyžuje na všetkých zjazdovkách. V Jasnej sú v prevádzke zjazdovky v dĺžke 46 km na južnej a severnej strane Chopku.

Lyžovačka nie je lacná záležitosť

V Terchovej neďaleko Vrátnej doliny je vypredaných až 95 percent ubytovacích zariadení. Za pobyt pre štvorčlennú rodinu tu zaplatíte v priemere 600 eur.

Podľa portálu Booking.com je vo Vysokých Tatrách naplnených 87 percent ubytovacích kapacít. Týždenná dovolenka počas jarných prázdnin tu stojí od 700 eur a viac. Záleží však na náročnosti dovolenkára na ubytovanie a hlavne vzdialenosť od svahu. Jarné prázdniny tak môžu vyjsť aj nad 1¤500 eur. Jasná je vypredaná na 91 percent počas prázdnin, Valčianska dolina na 92 percent. Oščadnica v blízkosti lyžiarskeho strediska Veľká Rača je zaplnená na 94 percent.

Ušetriť na ubytovaní možno pri prenájme celej chaty na týždeň a ísť s priateľmi. Suma sa tak dá rozdeliť medzi viacerých.

Prázdniny v exotike

Nájdu sa aj takí, ktorí namiesto lyžovania využijú jarné prázdniny na exotický zájazd. Vtedy však treba plánovať dlho dopredu. „V priemere si u nás klienti objednávajú dovolenku s predstihom štyri až päť mesiacov,“ hovorí Jozef Zelizňák z cestovnej kancelárie Bubo. Priemerná exotická dovolenka vyjde minimálne na 2¤500 eur. V kurze sú destinácie ako Dubaj, Marrákeš, Dominikánska republika, Thajsko, Vietnam, Kuba, Argentína, Mexiko či Srí Lanka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #ceny #prázdniny #lyžovačka