Nové kotly aj palivo pre chudobných

Každý by mal kúriť ekologicky! A ministerstvo životného prostredia aj vie, ako na to - ľudí bude vzdelávať, chudobným ponúkne palivo. Ostatným dá peniaze na výmenu zastaraných kotlov. Hovorí o tom Národný program znižovania emisií z dielne ministerstva životného prostredia.

17.02.2020 06:00
debata (1)
Ministerstvo životného prostredia chce, aby... Foto: SHUTTERSTOCK
kotolňa Ministerstvo životného prostredia chce, aby ľudia vymenili kúrenie na tuhé palivo za plyn.

Do roku 2030 by malo ísť 35 miliónov eur na výmenu neekologických kotlov na tuhé palivo za nízkoemisné verzie. "Pripravuje sa schéma na poskytovanie dotácií na výmenu starých kotlov na tuhé palivo novými nízkoemisnými zariadeniami z prostriedkov operačného programu Kvalita životného prostredia,“ píše rezort životného prostredia, ktorý si opatrenie aj vzal pod patronát. Zelené ministerstvo však tiež chce, aby ľudia vymenili kúrenie na tuhé palivo za plyn. Zvažuje aj finančnú podporu, no bez jasného vyčíslenia sumy. Kúrenie na tuhé palivo je totiž lacnejšie, takže ťažko presvedčíte človeka, aby ho vymenil za drahší plyn.

Podobne je to so zamýšľaným pripojením domácností k centrálnemu zásobovaniu teplom (CZT). Nielenže pripojenie stojí vyše tisíc eur, ale oproti bežnému kotlu vyjde takéto kúrenie domácnosť takmer raz toľko. "Náklady na energiu pre domácnosť v prípade pripájania na CZT sú o 94 percent vyššie ako v prípade lokálnych tradičných kotlov,“ píše rezort životného prostredia vo svojom návrhu. Náklady na motiváciu ministerstvo nevypočítalo, no lacné to nebude.

Nové povinnosti zavádza rezort životného prostredia aj pre kominárov. Tí by mali po novom pravidelne kontrolovať zariadenia na tuhé palivo. Sem patria kachle, ale aj sporáky či ohrievače vody. Pod patronát Zväzu kominárov sa má dostať aj skúška tmavosti dymu. Mestá a obce zase majú zabezpečiť pravidelnú revíziu týchto zariadení vyškoleným technikom. V materiáli však aj samotné ministerstvo priznáva, že s tým môže byť problém. A to pre nedostatok odborníkov.

Zelené ministerstvo chce zabojovať so zlým vzduchom aj osvetovou kampaňou. Robiť ju má jeho rezortná organizácia Slovenská agentúra životného prostredia. Tá má v dvojročných cykloch zvyšovať povedomie ľudí o rizikách zlej kvality ovzdušia.

Vzniknúť majú aj sociálne podniky, čo by ľuďom spadajúcim do energetickej chudoby pripravovali palivo. Tí by tak kúrili ekologickejšie. Problémom je, že energetická chudoba nie je v našej legislatíve definovaná. Zatiaľ bez úspechu sa o to pokúša šéf regulačného úradu Ľubomír Jahnátek. Jeho materiál už niekoľko týždňov čaká, či sa dostane na rokovanie vlády. Prvý pokus jeho predchodcu Jozefa Holjenčíka dopadol pred štyrmi rokmi neslávne. Materiál po smršti pripomienok vtedy stiahli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #kúrenie #ekológia