Česi závidia Slovensku rekreačné poukazy

Tatry, Spiš, Bojnice či kúpalisko Vadaš. Slováci minulý rok necestovali za oddychom ďaleko. Počet tých, čo sa rozhodli stráviť dovolenku doma, v minulom roku medziročne stúpol o vyše 15 percent. Voľným dňom v niektorom kúte Slovenska dalo prednosť 1,2 milióna domácich. Ukázala to štatistika prenocovaní od Eurostatu. Celkovo išiel v únii počet prenocovaní za rok 2019 medziročne hore o 2,4 percenta. Okrem Slovenska rástla výrazne aj Litva.

10.02.2020 06:00
debata (288)
Video

Za popularitou domácich dovoleniek sú aj rekreačné poukazy z dielne národniarov. Tie môžu zamestnanci využiť od začiatku minulého roka. Napriek rozpačitému rozbehu sa nakoniec uchytili. Stačí sa pozrieť do susedného Česka. Domáce dovolenky tam za minulý rok medziročne poskočili len o necelé tri percentá. Susedia síce o turistov núdzu nemajú, no podporu pre domáce dovolenky by uvítali. "Systém poukazov, ktorý je zavedený na Slovensku, môžeme len závidieť,“ hovorí riaditeľka českého Zväzu obchodu a cestovného ruchu Irena Vlčková.

Česká republika zatiaľ neuvažuje o zavedení rekreačných poukazov. Vlčková však netají, že by to tamojším ubytovacím zariadeniam pomohlo. "Určite by táto možnosť rozšírila rady domácich turistov o ďalších záujemcov,“ hovorí.

graf ako sa dovolenku na slovensku

Rekreačné poukazy pomohli nielen zvýšiť počet domácich prenocovaní, ale potiahli aj návštevnosť atrakcií či stravovacích zariadení. "Tento nárast zvyšuje spotrebu v strediskách cestovného ruchu, spôsobuje aj nárast vybranej dane z ubytovania či iných spotrebných daní,“ hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Slováci, ktorí sa rozhodnú pre domácu dovolenku s využitím rekreačného poukazu, tak ťahajú hore aj ekonomiku v jednotlivých regiónoch.

Za rastom domácich dovolenkárov na Slovensku vidí Harbuľák okrem rekreačných poukazov aj situáciu v našej ekonomike. Posledné roky sa totiž krajine darilo. A aj napriek spomaľujúcemu rastu si Slovensko drží vysokú zamestnanosť. Tá ťahá hore aj platy. Tie si vlani pripísali po očistení o infláciu priemerne vyše päť percent. "Tempo rastu počtu domácich návštevníkov bolo posledné roky vyššie v porovnaní s tými zahraničnými,“ hovorí Harbuľák. O tom, že Slovensko má čo ponúknuť, niet pochýb. Turisti, či už domáci, alebo zahraniční, najviac navštevovali minulý rok turistické miesta ako Tatry či Žilinský región, historické mestá a kúpele.

Pomôcť domácemu turizmu môže tento rok aj epidémia koronavírusu. Pre šíriacu sa paniku sa nájdu mnohí, čo uprednostnia radšej dovolenku doma ako cestu za ázijskou exotikou. Prípadne zmenia svoj výber.

Rekreačné poukazy zafungovali

Vo využívaní rekreačných poukazov viedlo pritom hlavne leto 2019. „V lete sme mali viditeľný nárast počtu rodičov, ktorí požadovali faktúry za detský tábor, aby to mohli dať následne svojmu zamestnávateľovi na uhradenie,“ hovorí Petra Bartošová z cestovnej kancelárie AZAD.

Podporu zamestnávateľa na dovolenku využili viac ako dve pätiny Slovákov. Ukázala to štatistika systému Up Rekrea. Priemerná cena pobytu bola v minulom roku 2 019, 308 eura. Z tejto sumy zamestnávateľ uhradil zamestnancovi 170 eur.

Rekreačný poukaz je možné uplatniť až do výšky 275 eur. Povinné sú pre firmy s viac ako 49 zamestnancami. Nárok na ne majú len ľudia, čo pre zamestnávateľa odrobili aspoň dva roky. A len za dovolenku, na ktorej strávia v ubytovacom zariadení minimálne dve noci.

Rekreačné poukazy však vlani spôsobila hotelierom aj starosti. „Najviac zaťažuje hotelierov administratíva spojená s opravami a doplňovaním dodatočných údajov o ubytovaných hosťoch,“ hovorí Harbuľák. Myslí si však, že sa to časom zlepší. „Tieto nedostatky sa dajú odstrániť na strane ubytovateľov, ako aj tých, ktorí účtujú tieto výdavky,“ dodáva.

Menej turistov z Číny

Česi strávili v minulom roku 29,6 milióna nocí v krajine. Ide tak o 2,9-percentný nárast oproti roku 2018. „Veľký záujem je o horské oblasti, a to nielen v zime, ale zvyšuje sa výrazne návštevnosť českých hôr aj v letných mesiacoch,“ hovorí Vlčková.

Zahraniční turisti, ktorí prišli do Česka, strávili v krajine 27,2 milióna noci. Turisti si vyberajú najmä historické mestá ako Praha, Český Krumlov či Karlove Vary. „Je potrebné zabezpečiť väčší rozptyl práve zahraničných turistov do jednotlivých regiónov a odľahčiť tak niektoré preťažené destinácie,“ hovorí Vlčková.

Podľa aktuálnej štatistiky Českého štatistického úradu prišlo vlani do krajiny celkovo 10,8 milióna zahraničných turistov. Medziročne ide o 2,6-percentný nárast. Stúpol hlavne záujem Nemcov, ale aj Slovákov, Poliakov či Rusov.

O jedno percento však poklesli zájazdy z Číny. Vyvážil to nárast návštevníkov z Ukrajiny, Japonska a Dánska. „Pokles návštevnosti z jedného významného trhu nepoškodí celý sektor,“ hovorí riaditeľ tamojšej agentúry CzechTourism Jan Herget. Agentúra sa podľa neho snaží o predĺženie priemernej doby pobytu a rozmiestnenie dovolenkárov aj mimo Prahy. V minulom roku sa to darilo napríklad v Juhomoravskom kraji, dodáva Herget.

Číňania však v minulom roku cestovali menej aj do iných európskych destinácií. Zdá sa, že spomalenie čínskej ekonomiky je tak cítiť aj v cestovnom ruchu. Podobný vývoj možno očakávať aj tento rok – a to pre epidémiu koronavírusu.

Domáce dovolenky v únii vedú

Stráviť oddych vo vlastnej krajine bolo vlani populárne vo všetkých krajinách únie. Ukázal to nárast počtu prenocovaní obyvateľov tej-ktorej krajiny. Okrem Slovenska stúpol v roku 2019 medziročne počet domácich turistov na Cypre – a to o 13 percent, takmer o desatinu išiel hore aj v Chorvátsku, Litve a na Malte.

Domáci dovolenkári tvorili v minulom roku okolo štyroch pätín všetkých prenocovaní v Rumunsku, v Nemecku a Poľsku. Strávenie voľna vo vlastnej krajine uprednostnili aj Švédi. Výsledkom je tamojší až 75-percentný podiel prenocovaní od domácich turistov.

Na opačnom konci rebríčka sú krajiny, kde aj vlani viedli zahraniční turisti. V minulom roku sa najviac zvýšil počet dovolenkárov z cudziny vo Veľkej Británii. Medziročný nárast tak v Spojenom kráľovstve dosiahol takmer pätinu. O vyše desatinu stúpol v roku 2019 medziročne aj záujem ľudí zo zahraničia o Holandsko.

O desatinu stúpol počet zahraničných dovolenkárov aj v Litve. Na Slovensko prišlo vlani zase medziročne o osem percent viac turistov z cudziny. Najväčší počet nocí strávili zahraniční turisti na Malte, Cypre a v Chorvátsku. A to až vyše 90 percent. Nasledovalo Luxembursko s 88 percentami.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus #rekreačné poukazy