NBS má prvýkrát hlavného ekonóma. Bude ním Michal Horváth

Národná banka Slovenska (NBS) bude mať hlavného ekonóma. Tejto funkcie sa od 1. februára tohto roka ujme Michal Horváth. Hlavný ekonóm NBS je nová pozícia, ktorú bude Horváth zastávať zároveň s pozíciou riaditeľa odboru ekonomických a menových analýz.

31.01.2020 18:04
Michal Horváth Foto:
Michal Horváth
debata (1)

„Oslovil ma projekt budovania otvorenej a modernej centrálnej banky na Slovensku. Súčasťou tejto vízie je, aby si banka vybudovala medzinárodnú povesť ako zdroj kvalitných príspevkov do odborných diskusií a rozhodnutí na európskej úrovni. Zároveň je ambíciou priblížiť zdanlivo vzdialené dianie vo Frankfurte, v Európskej centrálnej banke, slovenskej verejnosti, ako aj aktívne počúvať a odpovedať na jej podnety týkajúce sa života v podmienkach spoločnej európskej meny,“ priblížil v stanovisku pre médiá Horváth. Jeho hlavnou úlohou bude dobudovať a viesť analytický tím.

Michal Horváth veľkú časť svojho štúdia a akademickej práce na univerzitách v Yorku a Oxforde venoval otázkam, ktoré súviseli s menovou a rozpočtovou politikou. Výsledky svojej práce publikoval vo viacerých medzinárodných časopisoch a prezentoval ich na seminároch a konferenciách po celom svete.

Horváth bol pri vzniku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, zastupoval Slovensko v hospodárskych fórach na najvyššej expertnej úrovni. Počas pôsobenia na Ministerstve financií SR zastupoval Slovensko na rokovaniach o vstupe krajiny do eurozóny a následne v Hospodárskom a finančnom výbore EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #Michal Horváth