Hackeri chcú rýchlejšie zarobiť, nelegálna ťažba bitcoinov stráca popularitu

V minulom roku podľa spoločnosti Kaspersky výrazne pribudli nové typy kyberútokov. Súčasne vzrástol aj počet ostatných hrozieb detekovaných antivírovými technológiami, ako napríklad backdoorové útoky či bankové trójske kone.

19.01.2020 08:26
debata

Prítomnosť vírusov ťažiacich kryptomenu však klesla o viac ako polovicu. Ako ďalej vyplýva z výročnej správy Kaspersky „Security Bulletin: Statistics of the Year“, evidentná je teda zmena v type hrozieb používaných hackermi, ktorí hľadajú efektívnejšie spôsoby zacielenia na používateľov.

V roku 2018 zachytili webové antivírové riešenia Kaspersky viac ako 21,6 mil. unikátnych škodlivých objektov. V minulom roku ich počet stúpol na vyše 24,2 mil. Tento nárast bol spôsobený vyšším počtom a rozmanitosťou HTML stránok a skriptov, ktoré skryto načítavajú údaje obsahujúce vo väčšine prípadov reklamné odkazy. „Najvýraznejšie však bol tento rast spôsobený online skimmermi, ich prostredníctvom útočníci vkladajú skripty do stránok internetových obchodov a používajú ich na krádež údajov z kreditných či platobných kariet používateľov,“ informuje Kaspersky.

Celkovo zaznamenali antivírusy Kaspersky 510 tis. unikátnych súborov so skimmermi, čo predstavovalo medziročný rast o 187 %. Zároveň bezpečnostné technológie odhalili päťnásobne viac hrozieb než v roku 2018, celkovo až 2,66 mil. Spolu s nimi vzrástol aj podiel nových backdoor súborov a bankových trójskych koní. Na druhej strane, počet detekovaných unikátnych škodlivých adries URL sa v porovnaní s rokom 2018 znížil na polovicu a postupne klesla aj prítomnosť programov, ktoré tajne generujú kryptomenu v počítačoch používateľov.

"V uplynulých rokoch kontinuálne rástol počet online útokov, ale v roku 2019 sme u mnohých z nich zaznamenali významné zmeny. Keďže útočníci chcú dosiahnuť priamy a rýchly zisk na úkor používateľov, prestali byť pre nich niektoré efektívne. Tento pozitívny trend je čiastočne spôsobený aj vyšším povedomím používateľov o kybernetických hrozbách, ako aj lepšou pripravenosťou a opatrnosťou na strane firiem. Dobrým príkladom sú ťažiari kryptomien, ktorí prišli o svoju popularitu v dôsledku nižšej ziskovosti a pozícii kryptomien v boji proti tajnej ťažbe. Zvýšené riziko sme, naopak, tento rok zaznamenali zo strany zero-dayexploitov. Tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v budúcnosti,“ skonštatoval generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.

Kaspersky je globálna kyberbezpečnostná spoločnosť založená v roku 1997. Jej portfólio zahŕňa komplexné riešenia v oblasti ochrany koncových bodov, ako aj množstvo špecializovaných bezpečnostných riešení a služieb poskytujúcich účinnú ochranu proti digitálnym hrozbám. Služby Kaspersky využíva viac ako 400 miliónov používateľov a 270 tisíc korporátnych klientov po celom svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #vírus #Kasperski