Dopravcovia idú do generálneho štrajku. Premiér ich vyzval rokovať, nie blokovať

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá v utorok spustila výstražný štrajk, počas piatku poriadne pritvrdila. Premiér Peter Pellegrini ich vyzýva, aby odišli z ciest a rokovali.

10.01.2020 19:21 , aktualizované: 21:51
debata (488)

VIDEO: Pozrite si, aký odkaz má premiér Peter Pellegrini pre dopravcov.

Video

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzýva organizátorov protestov i tých, ktorí svojimi nákladnými vozidlami blokujú cesty na Slovensku, aby z nich odišli a vrátili sa za rokovací stôl. Premiér to povedal v piatok na tlačovej konferencii v Liptovskom Mikuláši.

Víkend by mal byť pokojnejší

Zatiaľ čo v prvom dni štrajku bola blokovaná len Rožňavská ulica v Bratislave, Orava a Košice, počas štvrtého dňa štrajku sa pridali aj mestá v Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Podľa informácií od autodopravcov by štrajk cez víkend naplno prebiehať nemal, kamióny budú blokovať jeden jazdný pruh.

V pondelok sa má konať generálny štrajk a blokované môžu byť hraničné priechody aj kľúčové dopravné ťahy.

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru Denisy Bárdyovej boli už v piatok od 8.00 do 20.00 úplne blokované hraničné priechody a mestá Trstená, Košice, Šahy, Medveďov, Komárno, Ružomberok, Žilina, Považská Bystrica a Slovenské Ďarmoty. Prejazd bol umožnený iba záchranným zložkám.

Premávka na Rožňavskej ulici v Bratislave bola počas piatku obnovená v jednom jazdnom pruhu v smere do mesta pre všetku dopravu, pričom v smere von z mesta bola premávka bez obmedzení. Podobná situácia bola aj na hraničnom priechode Brodské na diaľnici D2 v smere na Slovensko. Nákladné vozidlá blokovali ľavý jazdný pruh. Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti upozornila na to, že nákladné autá blokujú tiež vjazd v smere D2 Kúty – Bratislava. V oboch prípadoch bola však cesta pre osobné autá prejazdná, policajti ich púšťali priebežne.

Viaceré cesty však ostali úplne uzavreté. V Žiline bola uzatvorená v oboch smeroch Košická ulica za križovatkou s Ulicou sv. Cyrila a Metoda. Prejazd bol povolený len pre záchranné zložky. Rovnako pochodili Košičania, ktorí ostali stáť v Šebastovciach, na kruhovom objazde Haniska.

Cestujúci na trase Rožňava – Košice boli v Moldave nad Bodvou odkláňaní políciou na Jasov. Cesta bola blokovaná aj za Šacou, kde boli rovnako púšťané iba vozidlá záchranných zložiek. Zatvorené boli aj cesty v Trenčianskom kraji, a to cesta druhej triedy na kruhovom objazde s cestou prvej triedy Rakoľuby v okrese Nové Mesto nad Váhom či križovatka na ulici Sládkovičova a Štúrova. Takisto bola blokovaná cesta druhej triedy na Ulici M. R. Štefánika a Slovenských partizánov v Považskej Bystrici.

.....

VIDEO: Košická ulica v Žiline (cesta I/18) bola úplne uzatvorená v obidvoch smeroch.

Video

V Nitrianskom kraji bol pre nákladnú dopravu úplne uzavretý priechod Šahy, prešli len osobné a záchranné zložky. Dopravu tu riadila polícia. V Banskobystrickom kraji bola doprava obmedzená na hraničnom priechode Slovenské Ďarmoty a na ceste od Lučenca na Košice a tiež na križovatke Lučenec – Fiľakovo.

Ministerstvo financií navrhlo dopravcom 12,5-percentný pokles daní, UNAS naďalej žiada 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta.

488 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Česmad #UNAS #blokády ciest