Štát zrejme ustúpi dopravcom, vzdá sa časti daní

Minister financií Ladislav Kamenický navrhol pokles daní z motorových vozidiel na kamiónovú dopravu o 12,5%.

09.01.2020 16:11 , aktualizované: 17:18
debata (55)

Podľa združenia cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia sa predbežne rámcovo dohodli s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) o svojich dvoch kľúčových návrhoch.

Na základe novely zákona o dani z príjmov by sa malo zrušiť zdaňovanie vreckového, ktorého cieľom je nahradiť zamestnancom, a teda aj vodičom výdavky v súvislosti s výkonom práce mimo svojho stáleho pracoviska.

Ako združenie vo štvrtok informovalo v tlačovej správe o rokovaní, ktoré sa konalo v stredu popoludní, tým by sa podstatne zvýšila konkurenčná pozícia slovenských cestných dopravcov na európskom trhu. Obe strany sa tiež zhodli, ža sadzba dane z motorových vozidiel úpravou príslušného zákona by sa mohla znížiť v priemere o 12,5 %, v závislosti od kategórie vozidiel, počtu náprav či hmotnosti. Toto zníženie považovalo združenie za nízke a ako úvodnú vyjednávaciu pozíciu ministerstva, pričom chce o ňom ešte ďalej rokovať.

Na rokovaní sa zúčastnil ČESMAD, zástupcovia UNAS na rokovanie prišli, ale potom z neho odišli. UNAS bude v piatok 10. januára od 10.00 h štrajkovať v Žiline na križovatke na Košickej ulici. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že naďalej trvá aj štrajk na Orave a v Ružomberku.

.....

VIDEO: Dopravcovia zo združenia UNAS zablokovali cestu z Košíc na Miškolc.

Video

Ministerstvo to spočíta

Ministerstvo financií ponúka autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 %. Zároveň prepočíta, aký dosah na rozpočet by malo zrušenie zdaňovania vreckového pri zahraničných pracovných cestách. V prípade minimálneho vplyvu predloží rezort financií tento návrh spolu so znížením cestnej dane na januárovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru MF Alexandra Gogová.

Požiadavka Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) o 50-percentnom znížení cestnej dane je pre ministerstvo neakceptovateľná a pár týždňov pred voľbami ju vníma ako čisté politikárčenie.

„Svedčí o tom aj snaha viacerých opozičných politikov zviditeľniť sa v predvolebnej kampani svojou prítomnosťou na štrajku. Štát nemôže fungovať tak, že ktokoľvek sa postaví na ulicu, bude štrajkovať a povie, že chce polovičné dane a pokiaľ sa to neplní, bude znepríjemňovať život ostatným,“ poznamenala Gogová s tým, že rezort financií sa nedá vydierať úniou autodopravcov, ktorá vyhlásila štrajk.

Štrajk zástupcov Únie autodopravcov Slovenska...
Štrajk zástupcov Únie autodopravcov Slovenska...
+6Štrajk zástupcov Únie autodopravcov Slovenska...

Tlak dopravcov bude pokračovať

„Systémový tlak, ktorý cestní dopravcovia vyvíjajú s cieľom zlepšenia podnikateľského prostredia na Slovensku, naďalej trvá. ČESMAD Slovakia deklaruje, že tieto kľúčové a pre sektor cestnej dopravy systémové zmeny je potrebné prijať na rokovaní Národnej rady SR v termíne 21. januára 2020,“ povedal prezident ČESMAD Slovakia Pavol Jančovič. Uvedený rámec zhody dosiahli zástupcovia združenia napriek tomu, že predstavitelia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorí pokračujú v proteste a blokovaní ciest na Slovensku, podľa ČESMAD Slovakia zbytočne eskalovali napätie svojim odmietaním konštruktívnych návrhov a predčasne opustili rokovaciu miestnosť na ministerstve financií.

UNAS z rokovania odišla

Náročné vyjednávanie zástupcov ČESMAD Slovakia na ministerstve financií v stredu popoludní trvalo takmer tri hodiny. Okrem ministra Kamenického sa na ňom zúčastnila aj rezortná štátna tajomníčka Dana Meager.

Na rokovanie prišli aj zástupcovia UNAS, predčasne však z neho odišli, keďže neuspeli s jednou zo svojich dvoch hlavných požiadaviek na zníženie dane z motorových vozidiel o 50 %. Minister financií to označil za nereálne z dôvodu, že by to znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu 35 mil. až 40 mil. eur, pričom rozpočet na tento rok je už uzavretý. UNAS tiež žiada pozastavenie elektronického výberu mýta dovtedy, kým nebude známy nový prevádzkovateľ mýtneho systému. Táto požiadavka patrí do kompetencie Ministerstva dopravy a výstavby SR, šéf rezortu Árpád Érsek (Most-Híd) k tomu už skôr uviedol, že to nepripadá do úvahy, lebo mýtny systém by padol.

ČESMAD Slovakia rokoval na ministerstve financií aj o problematike mýtneho systému. Združenie konkrétne navrhuje novelu zákona o výbere mýta, a to vo forme zníženia sadzieb mýta pre najekologickejšie vozidlá v emisných triedach Euro V, VI a EEV. Zároveň žiada, aby sa zľavy zo sadzieb mýta rátali od prvého prejazdeného kilometra spätne. Tento bod podľa cestných dopravcov ostáva naďalej otvorený a rokujúce strany sa sústredia na zrušenie zdaňovania vreckového a zníženie dane z motorových vozidiel.

„Domnievame sa, že deklarovať na ulici, že chceme rokovať, avšak následne demonštratívne odísť z rokovania s kľúčovým ministrom financií, je negatívnym signálom voči dopravcom, ktorí stále sú v uliciach Bratislavy, ako aj na iných miestach Slovenska,“ uviedol ČESMAD Slovakia k postupu zástupcov UNAS. Združenie tvrdí, že len odborné, na faktoch a analytických prepočtoch založené rokovania môžu priniesť výsledky.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #doprava #Česmad #UNAS