Kamionisti v Bratislave zablokovali kľúčovú dopravnú tepnu

Únia autodopravcov Slovenska po desiatich rokoch zopakovala blokádu Rožňavskej ulice v Bratislave. Vtedy štrajkovali pre mýto, teraz tiež. Ak za nimi nepríde premiér, chcú blokovať celé Slovensko.

07.01.2020 08:33 , aktualizované: 19:28
debata (119)

Štrajkujúcich dopravcov v Bratislave zastavila polícia. V Bratislave sa okolo poludnia kamióny začali presúvať z obchvatu D1 cez Galvaniho na Rožňavskú. Na Rožňavskej zablokovalo 21 kamiónov pravý pás cesty. Autá by po ľavom páse chodiť mohli, ale premávka je tam aj tak zastavená, keďže dopravu odklonili ešte pred daným úsekom.

Video: Kamióny na Rožňavskej stopla polícia. Pozrite si video.

Video

Chcú premiéra alebo ministra financií

UNAS chce vyhlásiť ostrý štrajk, ak premiér Peter Pellegrini alebo minister financií Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD) do stredy do 11:00 neprídu s nimi rokovať o ich požiadavkách. Informoval o tom Stanislav Skala z vedenia UNAS na porade s autodopravcami v Bratislave na Rožňavskej ulici.

Jeden z prítomných autodopravcov navrhol, že treba zablokovať príjazdové cesty do hlavného mesta, resp. výjazdy z neho. „Vydržte tu aspoň do zajtra (do stredy) do obeda, aby sme mohli hľadať ďalších autodopravcov, aj tých, čo sú v Komárne. Dnes večer (v utorok) to pustím von, že automaticky blokujeme po dvanástej hodine celé Slovensko,“ povedal Skala. Ako dodal, už je mu úplne jedno, či sú alebo nie sú politickí, pričom v stredu by k ním mal prísť exprezident Andrej Kiska zo strany Za ľudí. „My ho odtiaľ nevyženieme, môžeme ho maximálne prijať,“ uviedol Skala s tým, že uvažujú vyzvať zástupcov opozície, aby prišli medzi nich.

Kolaps v utorok nenastal

Napriek tomu, že kamionisti zablokovali jednu z najdôležitejších ciest v Bratislave, ku kolapsu dopravy v hlavnom meste zatiaľ nedošlo. Blokácia vytvorí väčší tlak na diaľničný obchvat. Na druhej strane, školáci mali v utorok ešte prázdniny a tak bolo na cestách viditeľne menej áut ako cez bežný pracovný deň.

Nespokojnosť autodopravcov so spôsobom zavedenia elektronického mýta pred desiatimi rokmi vyústila do štrajku v uliciach Bratislavy a viedla k vzniku Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Práve tá organizuje aj blokádu v Bratislave 7. januára 2020 a pomalou jazdou dala svoju nespokojnosť najavo aj na cestách prvej triedy na Orave.

Video: Pozrite si vyjadrenie štrajkujúcich dopravcov k situácii okolo mýtneho systému na Slovensku.

Video

UNAS žiada od vlády okamžité zníženie cestnej dane o 50 percent a „pozastavenie výberu mýta do vyriešenia nezrovnalostí zo správy NKÚ a zrušenie výberu mýta za diaľničné známky“. V prípade, že vláda požiadavkám nevyhovie, pohrozili dopravcovia celoslovenským štrajkom. Ministerstvo financií o znížení daní neuvažuje, uviedlo v stanovisku.

K protestu sa nepripojí najvplyvnejšie združenie dopravcov ČESMAD Slovakia.

Štrajk zástupcov Únie autodopravcov Slovenska...
Štrajk zástupcov Únie autodopravcov Slovenska...
+6Štrajk zástupcov Únie autodopravcov Slovenska...

Polícia upozorňuje motoristov na obmedzenie v premávke aj na trase Trstená (štátna hranica) – Tvrdošín – Nižná – Podbiel – Krivá – Dlhá nad Oravou – Sedliacka Dubová – Oravský Podzámok – Hruštín – Babín – Lokca.

Štát o znížení daní neuvažuje

„Požadované zníženie dane z motorových vozidiel o 50 % by znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu v sume asi 35 miliónov eur. Tento výpadok by však musel byť kompenzovaný zvýšením tejto dane pre ostatných motoristov, a to najmä pre osobné vozidlá do 3,5 tony. Celkový výnos daní a poplatkov z dopravy na Slovensku je 2,3% HDP, čo je rovnaká úroveň, ako priemer EU. V tejto chvíli preto MF SR nad znížením dane neuvažuje,“ uviedlo ministerstvo financií.

„Plánované protesty dopravcov sú neopodstatnené, nekonštruktívne a politicky podfarbené. Ministerstvo s dopravcami pravidelne rokuje a informuje o plánovaných krokoch ohľadom novej výhodnejšej zmluvy na mýtny systém. Protesty majú politický podtext, nakoľko dopravcovia otvorili túto tému 3 mesiace pred voľbami a dovtedy nemali ambíciu o mýtnom systéme diskutovať. Vyzývame ich preto, aby neznepríjemňovali život tisícom vodičov, ktorí dochádzajú do práce,“ uviedlo ministerstvo dopravy.

Kamióny blokovali pre mýto dopravu už v roku 2010

Protestovali proti spôsobu zavedenia elektronického mýta. Blokáda prebehla nielen v Bratislave, ale aj na ďalších miestach Slovenska.

Fotogaléria
Rad kamiónov na Rožňavskej ulici.
Polícia zablokovala čelo kolóny na križovatke...
+14Rad kamiónov na Rožňavskej ulici.
119 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #UNAS #kamionisti