Napätie okolo Iránu vystrelilo cenu zlata

Eskalácia napätia na Blízkom východe praje investíciám do zlata. Dopyt po investícii do "istoty“ rastie a z toho dôvodu zlato dražie. Jeho cena sa dostala už na najvyššiu úroveň takmer za sedem rokov.

07.01.2020 09:00
debata (21)

V noci na pondelok sa spotová cena zlata dostala až na 1588,12 USD (1424,71 eura) za uncu (31,1 gramu), čo bolo najviac od apríla 2013. Zlato neskôr prišlo o časť ziskov a v pondelok ráno sa predávalo s plusom 1,61 % po 1577,26 USD za uncu. Nárast cien zlata spustilo piatkové zabitie veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního, ktorý zomrel pri americkom leteckom útoku. Ten nariadil americký prezident Donald Trump.

Dopyt po zlate ako bezpečnom prístave pre investície je však zvýšený už niekoľko týždňov. Na začiatku decembra sa cena zlata nachádzala na úrovni 1450 USD za uncu.

zväčšiť Ilustračné foto
vývoj cien zlata, graf Ilustračné foto

Očakávalo sa, že po udalostiach v Iráne sa môžu zvýšiť aj ceny ropy a oslabiť dôvera v ekonomiky. Cena ropy Brent na londýnskej burze sa od piatku zvýšila zo 66 na 69 dolárov za barel (159 litrov). Nie je to žiadny dramatický posun. Znamená to, že trhy zatiaľ neočakávajú zníženie ťažby ropy, respektíve jej nižšie dodávky na trh.

Irán už v súčasnosti podlieha sankciám USA, ktoré ho limitujú ohľadom vývozu ropy. Pôvodne sa USA snažili s Iránom dohodnúť s tým, aby krajina obmedzila jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Trump ale dohodu vypovedal z dôvodu, že Irán ju nedodržiaval a zaviedol voči krajine nové sankcie práve na vývoz ropy.

Dosahy vyhrotenej situácie na svetovú, respektíve európsku ekonomiku sa zatiaľ neočakávajú. Včera vyšla správa, podľa ktorej sa dôvera investorov v ekonomiku eurozóny v januári zvýšila tretí mesiac po sebe a viac, než sa očakávalo.

Index dôvery investorov think-tanku Sentix v januári stúpol na 7,6 bodu z 0,7 bodu v decembri. Ekonómovia počítali s nárastom indexu len na 2,6 bodu. „Turbulencie okolo konfliktu medzi USA a Iránom, ktoré dominovali správam na konci týždňa, investori ignorovali alebo ich nepovažujú za kľúčové pre ekonomiku,“ uviedol think-tank Sentix.

Správa takisto ukázala, že index dôvery nemeckých investorov sa dostal v januári na najvyššiu úroveň od mája 2019. Navyše, index hodnotenia aktuálnej situácie sa dostal na 6 bodov, čo podľa expertov Sentixu signalizuje, že nebezpečenstvo recesie v najväčšej európskej ekonomike je zrejme zažehnané.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Blízky východ #zabitie Solejmáního