Ekonomika USA je v dobrej kondícii, riziko recesie sa znížilo

Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed) na svojom zasadaní dospeli k záveru, že riziko recesie v americkej ekonomike sa zmenšilo.

05.01.2020 10:36
debata (24)

Vyplýva to zo zverejneného záznamu z decembrového zasadania centrálnej banky USA. Mnohí členovia Fed-u na zasadaní 10. a 11. decembra vyjadrili názor, že sa zmenšili riziká vyplývajúce z americko-čínskej obchodnej vojny a tiež sa znížila pravdepodobnosť neriadeného brexitu. Predstavitelia centrálnej banky USA poznamenali, že americké hospodárstvo „prejavuje odolnosť“ napriek obchodnej vojne a slabej globálnej ekonomike.

Avšak od posledného zasadania Fed-u sa vystupňovalo napätie na Blízkom východe. V piatok americký akciový trh klesol a ceny ropy stúpli po tom, ako armáda USA v Iraku zabila popredného iránskeho generála. Napriek tomu si hlavný ekonóm poradenskej firmy RSM Joe Brusuelas myslí, že riziká pre ekonomiku USA „sú zatiaľ obmedzené“. „Preto neočakávame nejaký krok zo strany Fed-u,“ uviedol.

„Nemusí nastať také väčšie narušenie dodávok ropy z Perzského zálivu, aby to bolo v najbližšom období dôvodom na zníženie úrokov zo strany Fed-u,“ poznamenal Brusuelas.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed