Slovenská ekonomika spomaľuje. Unesie štedrý vládny balíček?

Rastúce ceny, drahé energie a spomaľujúca ekonomika. Zdá sa, že nový rok si vytiahol niekoľko zlých kariet naraz. Ako-tak ich budú kompenzovať opatrenia z takzvaného sociálneho balíčka odchádzajúcej vlády. Otázne je, či to utiahne schválený rozpočet. Ak aj áno, tak len s odretými ušami.

03.01.2020 08:00
debata (204)

Celý minulý rok sa totiž niesol v štýle Jóbových zvestí o kondícii ekonomiky. Tá mala pôvodne cválať ešte aj tento rok. No všetko je inak. A tak je tu spomalenie, aké nečakali ani tí najväčší pesimisti. Rast slovenskej ekonomiky v treťom kvartáli minulého roka medziročne spomalil na 1,3 percenta, pripomína analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

„Ekonomika stúpila na brzdu a zaznamenala najpomalšie medziročné tempo rastu od roku 2013,“ hovorí. Vyhliadky sú viac ako skromné, a to hlavne pri pohľade na nášho najväčšieho ekonomického partnera v únii – Nemecko. To sa vlani len tak-tak vyhlo recesii.

Aspoň čiastočne budú prichádzajúce ekonomické spomalenie tento rok kompenzovať opatrenia vlády. Tá pridala nielen učiteľom a dôchodcom, ale aj rodinám. Od januára totiž stúpne nezdaniteľná časť základu dane z 19,2-násobku na 21-násobok životného minima, teda na 4 414,20 eura. Vlani si bolo možné z daní odrátať len niečo vyše štyritisíc eur. Výška nezdaniteľného minima na manželku či manžela sa však nemení. O niečo si prilepšia aj živnostníci a firmy s obratom do stotisíc eur. Daň z príjmov im klesne na 15 percent.

Hore ide aj rodičovský príspevok. Tí, čo boli nemocensky zabezpečení, dostanú 370 eur mesačne. Ostatní budú poberať 270 eur mesačne – teda o 50 eur viac ako vlani. Rodičovský príspevok sa vypláca spätne. Zvýšený ho tak ľudia dostanú prvýkrát vo februári. Mladomanželia tiež budú môcť tento rok žiadať o ešte výhodnejšie mladomanželské pôžičky.

V poslednej chvíli vstúpila vláda aj do cien plynu. Tie sa mali od januára zvýšiť až o päť percent. Nakoniec, zdá sa, pôjde maximálne o kozmetické úpravy. Ak totiž ceny na úrovni vlaňajška podrží najväčší hráč s plynom na slovenskom trhu, ostatní budú voľky-nevoľky nasledovať. Veď kto by chcel prísť o zákazníka?

Otázne však je, ako dlho štedré opatrenie vydržia. A aj to, ako zamiešajú karty voľby. Vyšším výdavkom totiž ekonomika veľmi nepraje. A rozpočet, ktorý odchádzajúca vláda schválila, je viac ako napätý už teraz. Pribudli doň totiž štedré opatrenia, no vypadli príjmy – ako napríklad tie zo zvýšenia dane z tabaku. Neistý je aj osud bankového odvodu. Ten síce prešiel, no banky už ohlasovali jeho napadnutie. Skončiť tak môže podobne ako vlani odvod reťazcov, ktorý zastavila sťažnosť obchodníkov v Bruseli.

„Európska ekonomika už bez pochýb zaznamenala vrchol aktuálneho ekonomického cyklu a vstúpila do fázy spomaľovania,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Ekonomike neprospieva nielen neistota okolo brexitu, ale aj stále neuzatvorená obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou. Zatlačiť to podľa analytika môže aj na pracovný trh. Situácia z tohto roka, keď mzdy napriek poklesu ekonomického rastu mierili hore, sa už tento rok zopakovať nemusí.

Čo mení sociálny balíček v roku 2020

  • Zvyšuje sa rodičovský príspevok. Tí, čo boli nemocensky zabezpečení, dostanú 370 eur mesačne – teda o 150 eur viac. Ostatní budú poberať 270 eur mesačne – teda o 50 eur viac ako vlani. Vyšší rodičovský príspevok bude prvýkrát vyplatený vo februári.
  • DPH na vybrané zdravé potraviny klesá z 20 percent na 10 percent.
  • Od platenia koncesionárskych poplatkov sú oslobodení penzisti a poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Do konca minulého roka platili polovičnú sadzbu 2,32 eura mesačne. Ročne tak ušetria 27,84 eura. Návrh počítal aj s výpadkom z rozpočtu Rozhlasu a televízie Slovenska, ktorý má byť doplnený zo štátneho rozpočtu.
  • Znižujú sa dane pre firmy s obratom do stotisíc eur ročne z 21 percent na 15 percent, rovnakú sadzbu dane budú platiť aj živnostníci.
  • Z daní si už možno odrátať 4 414,20 eura. Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka sa totiž zvýšila z 19,2-násobku na 21-násobok životného minima. Vlani to bolo necelých štyritisíc eur.
  • Minimálne dôchodky priemerne vzrastú o 48,39 eura. Zmena sa dotkne takmer 250-tisíc dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

204 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #sociálny balíček