Grécko, Rusko, Taliansko. Tieto trhy trhali rekordy

Najlepší výkon v roku 2019 v Európe dosiahli akciové trhy v Grécku, Rusku a Taliansku. Hlavný grécky akciový index vlani posilnil o 43 percent, čo znamená, že zároveň dosiahol najvyšší rast aj v rámci celého sveta.

01.01.2020 18:14
debata (1)

Hlavný akciový index v Moskve vlani stúpol o 29 percent a index talianskej burzy FTSE MIB si pripísal 28 percent. Informuje o tom portál cnbc.com.

„Grécky ekonomický rast sa v roku 2019 zrýchlil vďaka zotaveniu vládnych výdavkov a oživeniu investícií v kombinácii s dobrým výhľadom exportu,“ uviedla pre CNBC Athanasia Kokkinogeniová, analytička výskumnej firmy DuckerFrontier. V roku 2019 sa darilo hlavne gréckym bankám. Akcie Piraeus Bank zdraželi o vyše 250 percent, National Bank of Greece stúpla o 171 percent, Alpha Bank posilnila o 71 percent a peňažný ústav Eurobank vzrástol o 67 %.

Burzám v Rusku a Taliansku podľa Russa Moulda, investičného riaditeľa firmy AJ Bell, pomohlo uvoľnenie fiškálnej a menovej politiky. „Rusko sa dostalo z recesie vďaka redukcii úrokov,“ poznamenal Mould. „Zdá sa, že ďalšia redukcia úrokových sadzieb a kvantitatívne uvoľnenie zo strany Európskej centrálnej banky poskytujú Taliansku úľavu,“ dodal Mould. https://www.cnbc.com/…in-2019.html

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #Rusko #trhy #burzy