Na európskych akciách investori skvele zarobili

Európske akcie posledný deň v roku 2019 síce mierne oslabili, za celý rok však zaznamenali najvyšší rast od finančnej krízy 2009.

01.01.2020 08:18
debata (6)

Paneurópsky index STOXX 600 v utorok mierne klesol o 0,1 percenta na 415,84 bodu, od začiatku roka však vzrástol o 23 percent, napísala agentúra Reuters.

Nálada investorov sa zlepšila hlavne v decembri vďaka prielomu v obchodnom rokovaní medzi Spojenými štátmi a Čínou a nádej na hladší odchod Británie z Európskej únie. Globálnym akciovým trhom pomohla tiež relatívne uvoľnená menová politika najvplyvnejších svetových centrálnych bánk a silné ekonomické ukazovatele.

Pretože detailnejšie údaje o počiatočnej obchodnej dohode medzi USA a Čínou zatiaľ nie sú známe, využili investori posledný tohtoročný obchodný deň k úprave svojich pozícií na rok 2020 a k realizácii ziskov po decembrovom raste indexu na nový rekord, uvádzajú analytici. To spôsobilo utorkový mierny pokles.

Podľa analytikov vývoj európskych akcií v budúcom roku je zatiaľ nejasný aj pre brexit. Už je takmer isté, že Británia opustí EÚ 31. januára. Nie je však zrejmé, ako budú vyzerať obchodné vzťahy medzi Britániou a EÚ, stále hrozí odchod Britov z európskeho bloku bez dohody.

Investori budú tiež budúci rok sledovať ekonomický vývoj v Nemecku. Tento rok sa najväčšia európska ekonomika ocitla na pokraji recesie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Európska únia #burzy