Stavební inžinieri varujú pred fetišom minimálnych cien

Za pribúdanie nekvality aj zlyhania stavieb môže najmä liberálny voľný trh Európskej únie bez regulácie aj pre oblasť stavebníctva na Slovensku, ako aj fetiš minimálnej ceny v tomto odvetví.

28.12.2019 21:31
debata (22)

Ako pre agentúru SITA uviedol predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) Vladimír Benko, dôvodom tohto stavu je tiež neochota parlamentu nastaviť legislatívu tak, aby každý stavebník musel pred kolaudáciou a počas užívania stavby zabezpečiť požiadavky stavebného zákona z roku 1976.

„SKSI už od roku 2010 upozorňuje kompetentných, že najdrahšie stavby – produkty s najdlhšou navrhovanou životnosťou v Európskej únii – by nemali byť ponechané len na liberálny voľný trh EÚ bez regulácie, kde jediným fetišom za posledné roky je minimálna cena,“ poznamenal šéf stavebných inžinierov.

„SKSI predpovedala už od roku 2011, že v stavebníctve pod týmto tlakom budú narastať škody a zlyhania stavieb zrejme aj s fatálnymi následkami. Čo potvrdil už nasledujúci rok 2012, kedy na Slovensku zlyhali štyri stavby – dve z nich našťastie ešte pred kolaudáciou,“ pripomenul Benko.

V krajinách EÚ bez regulácie, a teda aj na Slovensku bude podľa predsedu SKSI štatisticky oveľa viac podobných prípadov, kde pri akomkoľvek rozhodovaní v stavebníctve rozhoduje fetiš minimálnej ceny. Tvrdí, že Slovensko má aj v stavebníctve ešte jeden vážnejší nedostatok oproti ostatným krajinám EÚ, a to nedodržiavanie zákona, vyhlášok a vykonávacích predpisov, ako aj veľmi nízku vymožiteľnosť prá­va.

Šéf stavebných inžinierov považuje za škodu pre Slovensko, že po tragédii v Kurimanoch (okres Levoča), kde po zrútení rozostaveného diaľničného mosta v novembri 2012 prišli o život štyria ľudia a jedenásti utrpeli zranenia, sa do legislatívy v stavebníctve nepresadili návrhy SKSI, ktoré mali zabezpečiť, aby sa podobné prípady nemohli zopakovať. „Vieme, že dodnes sa pozostalí a poškodení pri tragédii v Kurimanoch nedočkali spravodlivého verdiktu. Aj tento prípad nám potvrdzuje, že vymožiteľnosť práva na Slovensku je na veľmi biednej úrovni,“ upozornil Benko.

Ani po zrútení niekoľkoposchodovej budovy na Plynárenskej ulici v Bratislave v roku 2012 sa podľa predsedu stavebných inžinierov takisto nič nezmenilo v legislatíve stavebníctva, keďže návrhy komory na jej úpravu nezískali podporu.

„V tomto prípade zrejme jediným dôvodom, že sa nemenila legislatíva, bola skutočnosť, že päťpodlažný objekt na Plynárenskej našťastie spadol v priebehu niekoľkých sekúnd dva týždne pred kolaudáciou. Keby spadol dva mesiace po kolaudácii, SKSI by bola pri presviedčaní hospodárskeho výboru Národnej rady SR pravdepodobne úspešnejšia ako v lete v roku 2017,“ predpokladá Benko.

Vtedy podľa neho jednu drobnú úpravu platnej legislatívy v stavebníctve, ktorá mala viesť ku kvalitnejším realizačným projektom, poslanci neschválili v prvom čítaní. „Aj v tomto prípade hlavným dôvodom v tak vysoko odbornom nepolitickom rozhodovaní bol súboj v NR SR koalícia verzus opozícia,“ dodal predseda SKSI.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo