Zarábalo všetko, ropa, akcie, zlato. Nezbohatnúť na burzách bolo umením

Hodnota globálnych akciových trhov tento rok vzrástla o 17 biliónov USD (15,34 bilióna eur), vypočítala Deutsche Bank. Na burzách bolo tento rok ťažšie prerobiť, než získať. Darilo sa aj zlatu či bitcoinu.

26.12.2019 14:07
debata (24)

Celková hodnota globálnych akcií sa na začiatku roka nachádzala pod hranicou 70 biliónov USD, ale už prekonala 85 biliónov USD, vyplýva z grafu, ktorý zostavil Torsten Slok z Deutsche Bank. Medzi faktory, ktoré podporili tento rok akcie, patria uvoľnené menové politiky centrálnych bánk a politický vývoj vo svete.

Americká centrálna banka (Fed) tento rok skresala svoju hlavnú sadzbu trikrát, Európska centrálna banka (ECB) znížila depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma (-0,50 %) a prijala aj ďalšie stimulačné opatrenia.

Počas tohto roka sa tiež mierne znížili neistoty, ktorá mali negatívny na globálne hospodárstvo od zvolenia Donalda Trumpa a hlasovania Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ). Trumpova administratíva sa dosiahla čiastočnú dohodu s Čínou, ktorá by mala byť čoskoro podpísaná. Presvedčivé víťazstvo konzervatívcov Borisa Johnsona v britských parlamentných voľbách by zasa mohlo konečne umožniť dokončenie brexitu.

Ak na konci roka nepríde k nečakanému zvratu, investori po celom svete zaznamenajú najvyššie výnosy za uplynulé desaťročie, pre TASR uviedol hlavný ekonóm spoločnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. „takmer všetko v tomto roku zarábalo, teda samozrejme okrem vkladov na bankových účtoch.“

Od začiatku roka do konca minulého týždňa podľa Kovandu ropa investorom zarobila 34 %, americké akcie 27,5 %, svetové akcie 22,9 %, zlato 15 %, akcie rozvíjajúcich sa ekonomík 14 %, vládne dlhopisy rozvíjajúcich sa ekonomík denominované v dolároch vyše 12 %, celosvetový dlh vyše desatinu a americké dlhopisy skoro 7 %. Aj napriek poklesu na konci roka sa darilo aj bitcoinu, ktorý sa tento rok zhodnotil takmer o 96 %.

Preto bolo podľa Kovandu tento rok „na burzách umením skôr peniaze stratiť, než ich zarobiť“. „Do veľkej miery je to však dané výnimočne dobrým tohtoročným štvrtým kvartálom. Svetovo významné centrálne banky totiž v posledných mesiacoch roka opäť realizovali extrémne uvoľnenú menovú politiku.“

Menové politiky centrálnych bánk podľa Kovandu „prispievajú k nafukovaniu cien aktív, a aj vďaka tomu teda investori tento rok bohatnú prakticky na všetkom“. Kovanda však upozornil na to, že „tento rok začínal z veľmi nízkeho základu, keďže koniec roka 2018 bol príznačný naopak až panickými výpredajmi mnohých druhov aktív. Opticky potom porovnanie s nízkym základom na začiatku januára tiež nafukuje dnešné ceny, a tým aj výnosy. Pokiaľ však porovnáme terajšie ceny napríklad s tými z konca septembra 2018, už to taká sláva nebude,“ dodal Kovanda.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #trhy #burzy