Vlak na Krym Ukrajina trestne stíha ako nezákonné prekročenie hraníc

Ukrajinská prokuratúra začala trestne stíhať nezákonné prekročenie hraníc, ktorého sa dopustil ruský vlak pri ceste novou železničnou traťou na okupovaný Krym.

25.12.2019 18:13
Ukrajina, Rusko, vlak, Krymský most Foto: ,
Ľudia v Sevastopole vítajú prvý priamy vlak z Petrohradu po novej železničnej trati na Krymskom moste.
debata (241)

Prokuratúra to v stredu oznámila na sociálnej sieti Telegram. Prvý ruský vlak, vypravený z Petrohradu, v stredu ráno ráno dorazil do krymského Simferopolu cez 19 kilometrov dlhý most spájajúci polostrov s ruskou pevninou.

Kyjev, rovnako ako veľká väčšina svetového spoločenstva, považuje Krymský polostrov za súčasť Ukrajiny. Rusko ho anektovalo v roku 2014 po úteku proruského prezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva.

Krymský most spája polostrov s Ruskom od vlaňajšieho mája, železničnú dopravu na ňom ruský prezident Vladimír Putin otvoril v pondelok v kabíne rušňovodiča. V ten istý deň Ukrajina poslala do Moskvy protestnú nótu.

V stredajšom vyhlásení prokuratúry sa uvádza, že „podobné akcie okupačnej mocnosti hrubo porušujú štátnu zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a svedčia o tom, že Rusko pohŕda všeobecne uznávanými zásadami a normami medzinárodného práva“.

Ruské železnice majú v pláne vypravovať vlaky na Krym z 11 ruských miest. Cena spiatočného lístka z Petrohradu je najmenej 3500 rubľov (51 eur), z Moskvy najmenej 2966 rubľov (43 eur). Podľa ruských médií sa predalo už 57 000 lístkov.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym