Holandský recept na klimatické zmeny. Vysokú vodu zastaví piesok

Otepľovanie klímy komplikuje v Holandsku boj s nebezpečenstvom záplav, miestni sa však tešia z novej metódy, ktorá mení piesok na ich spojencov.

24.12.2019 16:05
debata (2)

Konštrukcie s použitím piesku sa často považujú za nestabilné, ale Holandsko tvrdí, že vyvinulo techniku, ktorá umožňuje tento materiál využiť na spevnenie jednej z najvýznamnejších hrádzí v krajine. Zhruba tretina rozlohy Holandska leží pod úrovňou hladiny mora.

Projekt, ktorý sa rozbehol v roku 2017, spočíva v tom, že sa vysype piesok proti hrádzi, aby vytváral akúsi prirodzenú bariéru slúžiacu na predchádzanie záplavám. Holanďania chcú svoj nápad exportovať, pretože vzostup vôd spôsobený otepľovaním klímy ohrozuje stále viac krajín.

Hrádza Houtribdijk, o ktorú ide, je jedným z hlavných prostriedkov obrany proti záplavám v Holandsku od doby, čo bola pred viac ako 40 rokmi postavená. Jej stavba sa začala v roku 1963, desať rokov po tom, keď si rozsiahle záplavy v Holandsku vyžiadali približne 1800 ľudských životov.

Hrádza Houtribdijk bola postavená, aby lámala vlny prichádzajúce z jazera Ijsselmeer na severe krajiny, ktoré umožňuje regulovať úroveň prílivu. Jej stavba viedla k vzniku druhého jazera Markermeer.

Experti však v posledných rokoch usúdili, že hrádza dlhá 25 kilometrov už nezodpovedá bezpečnostným normám a že si naliehavo vyžaduje posilnenie.

„Stáli sme pred dilemou. V Holandsku nie sú skaly. Bolo by potrebné kameň dovážať z krajín ako Nórsko za cenu vysokých nákladov,“ povedal agentúre AFP profesor Stefan Aarninkhof z Technologickej univerzity v Delfte.

Piesok sa pumpuje pod silnou vrstvou bahna na dne jazera Markermeer a z oboch strán hrádze sa privádza špecifickým spôsobom, ktorý vypracovali vedci. Príroda sa potom postará o zvyšok: piesok nakoniec slúži ako zábrana proti vzostupu vôd, hovoria iniciátori projektu. K hrádzi sa do polovice budúceho roka takto privedie viac ako desať miliónov kubických metrov piesku.

Podľa holandskej vlády je posilnenie hrádze pieskom svetovou premiérou. „Hrádza potom bude schopná odolať silnej búrke, aká prichádza v priemere raz za 10 000 rokov,“ uvádza vláda. Tá sa na projekte podieľa spolu so súkromnými firmami a výskumnými ústavmi.

Holanďania dúfajú, že tento nápad predajú do zahraničia, aby pomohli ďalším krajinám v boji proti klimatickým zmenám.

„Naučili sme sa niekoľkých pravidlám, ako pracovať v jazere a stavať spoločne s prírodou,“ uvádza hovorca konzorcia EcoShape Fokko van der Groot. Konzorcium združuje strany zúčastnené na projekte. „Takýto spôsob stavby v súlade s prírodou sa dá vo svete aplikovať všade, kde je ochrana proti vode problémom,“ dodáva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #klimatické zmeny #klimatická kríza