Pády boeingov strhli aj šéfa firmy. Muilenburg končí

Šéf amerického výrobcu lietadiel Boeing Dennis Muilenburg rezignoval s okamžitou platnosťou. Od 13. januára sa jeho nástupcom stane doterajší šéf dozornej rady David Calhoun.

23.12.2019 16:02
debata (18)

Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámila firma, ktorá sa potýka s následkami dvoch smrteľných nehôd lietadiel svojej výroby

„Predstavenstvo sa rozhodlo, že je nutná zmena vedenia, aby sa obnovila dôvera v spoločnosť, ktorá sa snaží posunúť dopredu a pracuje na urovnaní vzťahov s regulačnými orgánmi, zákazníkmi a všetkými ostatnými zainteresovanými stranami,“ uviedol Boeing v pondelkovom vyhlásení.

Boeing čelí desiatkam súdnych sporov s rodinami pasažierov, ktorí zahynuli pri nehodách lietadiel 737 MAX vlani v októbri v Indonézii a tento rok v marci v Etiópii. Firmu tiež vyšetruje americké ministerstvo spravodlivosti a Kongres. Boeing minulý týždeň oznámil, že výrobu lietadiel 737 MAX, ktoré po tragických haváriách nesmú od tohtoročnej jari lietať, od januára pozastavuje.

Kríza okolo 737 MAX a ich zákaz lietania bola vôbec najhoršia počas 34-ročnej kariéry odchádzajúceho šéfa. Muilenburg do Boeingu nastúpil v roku 1985 a na jeho špicu sa dostal v roku 2015.

Špekulácie, že by Muilenburg mohol byť prepustený, sa v sektore objavili už pred niekoľkými mesiacmi. Zintenzívnili sa v októbri, keď ho správna rada zbavila titulu predsedu.

Akcie Boeingu od marca stratili viac než 20 percent. Po oznámení Muilenburgovej rezignácie okolo 15:30 SEČ pridávali 3,4 percenta na 339,04 dolára.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #boeing 737 MAX