Trump podpísal sankcie za Nord Stream 2, Kremeľ hovorí o nečestnej konkurencii

Americký prezident Donald Trump podpísal zákon, ktorým sa uvaľujú sankcie na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2, ktorý má privádzať plyn z Ruska do Nemecka. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

21.12.2019 10:21
debata (163)

Spojené štáty sa podľa agentúry DPA snažia projekt Nord Stream 2 pomocou sankcií zastaviť krátko pred jeho dokončením. Podľa Moskvy má plynovodom začať plyn do Nemecka prúdiť v polovici budúceho roka. Pôvodne mal byť projekt dokončený už na konci tohto roka. Potrubie vedie po dne Baltického mora a vyhýba sa poľskému a ukrajinskému územiu. Doteraz bolo postavené viac ako 2100 kilometrov plynovodu, chýba ešte približne 300 kilometrov.

Jedna firma už stavbu pozastavila

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa tento týždeň vyslovila proti americkým sankciám. Spojené štáty tvrdia, že im ide o ochranu európskych záujmov pred prílišným ruským vplyvom. Nemeckí komentátori ale za krokom Washingtonu vidí predovšetkým snahu presadiť sa na európskom trhu s americkým zemným plynom.

Sankcie sú namierené proti prevádzkovateľom plavidiel, ktoré pracujú pri kladení potrubia pre plynovod v Baltskom mori. Švajčiarsko-holandská spoločnosť Allseas uviedla, že pre americký zákon kladenie potrubia pre Nord Stream 2 pozastavila.

Sankcie ale podľa všetkého projekt nezastavia úplne, skôr ho len zdržia. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento týždeň vyjadril presvedčenie, že projekt za osem miliárd eur, ktorý má do Európy transportovať 55 miliárd metrov kubických plynu ročne, bude dokončený.

Kremeľ hovorí o vnucovaní drahšej produkcie

Americké sankcie sú názorným príkladom nečestnej konkurencie, uviedla počas týždňa Moskva. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov

„Takéto akcie (sankcie pripravované Washingtonom) sú bezprostredným porušením medzinárodného práva. Sú názorným príkladom nečestnej konkurencie, šírením umelé dominancie (USA) na európskych trhoch a vnucovanie drahšie a menej konkurencieschopnej produkcie – drahšieho zemného plynu – európskym spotrebiteľom,“ citovala agentúra TASS vyjadrenie Peskova.

Podľa hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina „sa takéto konanie Spojených štátov nepáči ani Moskve, ani európskym metropolám; nepáči sa Berlínu ani Parížu“.

Peskov je presvedčený, že americké sankcie vybudovanie plynovodu Nord Stream 2 nezastavia. „Vychádzame z toho, že tento projekt bude dokončený,“ odpovedal na otázku, či sankcie môžu stavbu plynovodu zastaviť.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #Gazprom #Nord Stream