Revolúcia na internete. Prichádza super rýchla 5G sieť

Technologická budúcnosť sa začne na Slovensku písať od roku 2020 nanovo.

20.12.2019 06:00 , aktualizované: 14:28
debata (15)

Štát ponúkne do elektronickej aukcie frekvencie, ktoré sú najdôležitejšie na úspech mobilnej siete piatej generácie (5G). Rýchlosť tejto siete je až stonásobne vyššia ako súčasnej LTE. V prvom momente to bežný občan ani nedokáže využiť a bude to plus skôr pre priemysel, neskôr to pomôže pri komunikácii autonómnych vozidiel, riadení umelej inteligencie a holografických zobrazovaniach.

Štát aj na základe rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady EÚ má povinnosť prideliť frekvenčné pásmo nad 700Mhz do 30. júna 2020. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) umožnil verejnú konzultáciu, a teda predkladať príspevky k verejnému obstarávaniu do 5. februára budúceho roka a následne v prvom kvartáli odštartovať prideľovanie frekvenčného pásma.

Pre nákladnosť a zložitosť architektúry 5G siete sú vytýčené ciele členských štátov Európskej únie, aby do roku 2025 pokryli a zabezpečili neprerušované pokrytia 5G sieťou aspoň všetky mestské oblasti. U nás by to v prvej fáze boli všetky krajské mestá a zároveň pokrytie diaľnic, paneurópskych železničných koridorov a riečnych ciest medzinárodného významu.

„Úrad zobral do úvahy pri vyvolávacích cenách aj to, že potrebujeme, aby operátori investovali do infraštruktúry. Toto je trend z celého sveta,“ vysvetľuje predseda úradu Vladimír Kešjar. Pri výstavbe 5G siete oproti LTE je niekoľkonásobne vyššia finančná náročnosť.

Aký bude konečný výnos z aukcie pre štát, okomentoval riaditeľ odboru správy frekvenčného spektra Milan Mizera so slovami: „Výnos bude taký, aký bude apetít účastníkov výberového konania.“ Regulačný úrad neplánuje zvýhodňovať operátora, ktorý prišiel na náš trh ako posledný, čo ocenila konkurencia.

Štát chce aspoň 15 miliónov eur

Telekomunikační operátori by za frekvencie pre sieť piatej generácie (5G) mali štátu zaplatiť minimálne 15 miliónov eur. Taká je totiž vyvolávacia cena v elektronickej aukcii, ktorú stanovil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (regulačný úrad) pre frekvenčné pásmo 700 MHz v návrhu výzvy na predkladanie ponúk do výberových konaní na prideľovanie frekvencií. Ako uvádza v návrhu, pri stanovení ceny vychádzal z vyvolávacích cien stanovených pre frekvenčné pásmo 800 MHz vo výberovom konaní na pridelenie frekvenčných pásiem 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz v roku 2013, pričom vyvolávaciu cenu upravil, aby zohľadnil náklady potrebné pre budovanie sietí 5G.

(SITA)

Operátori: Je to iba prvý krok

Operátori na otázku Pravdy, či sa plánujú zapojiť do konzultácií, svorne odpovedali, že dokumenty si musia najskôr naštudovať. Do konzultácie neboli zaradené frekvenčné pásma 3.4–3.8 GHz. Tie sú, ako vysvetľuje Orange Slovensko, potrebné pre plnohodnotné 5G z pohľadu rýchlostných parametrov a samotnej výstavby siete. Regulačný úrad reagoval:,,všetky voľné frekvencie z tých pásiem Regulačný úrad (ako prvý v Európe) pred časom pridelil operátorom, t.j. operátori ich už majú a v súčasnosti ich využívajú napr. pre LTE."

Operátorom chýba takisto Národná stratégia pre 5G, ktorú považujú za kľúčovú z pohľadu budúcnosti priemyslu a rozvoja krajiny.

„Spustenie 5G prevádzky pre našich zákazníkov patrí medzi naše strategické priority a už dnes máme prevažnú väčšinu vysielačov technologicky pripravenú na nasadzovanie novej siete. Vzhľadom na termíny a investično-technologickú náročnosť možno spúšťanie 5G na Slovensku predbežne očakávať v roku 2021.“ uviedol Tomáš Palovský, manažér korporátnych vzťahov Orange Slovensko.

„Pridelenie frekvencie je iba prvý krok. Až po tom, čo budeme vedieť, aký typ a rozsah spektra sa nám podarilo vydražiť, je možné rozpracovať časový plán na nasadenie 5G siete,“ odpovedal Michal Korec, hovorca pre služby a financie Slovak Telekomu.

Záujem sa očakáva aj od tretieho operátora na Slovensku spoločnosti O2 Slovakia.

Sieť 5G je aj súčasť geopolitických bojov, keďže o jej budovanie a technológie vedú vo svete súboj najmä USA a Čína.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #mobilní operátori #5G