Trump boduje u Američanov svojou ekonomickou politikou

Hospodársku politiku prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa v súčasnosti schvaľuje takmer polovica Američanov, čo predstavuje najvyšší podiel za posledný rok. Vyplýva to z výsledkov prieskumu televízie CNBC.

19.12.2019 08:06
debata (1)

Podiel respondentov súhlasiacich s prezidentovým prístupom k ekonomickým záležitostiam sa podľa prieskumu zvýšil na 49 percent zo septembrových 42 percent. Podiel respondentov, ktorí Trumpovu ekonomickú politiku neschvaľujú, sa znížil na 40 percent z 50 percent.

Prieskum sa uskutočnil minulý týždeň v období od utorka do piatku, zúčastnilo sa ho 800 Američanov, píše CNBC. Akciové trhy v USA sa minulý týždeň vyšplhali na nové rekordné maximá vďaka nádeji na zmiernenie napätia v obchodných vzťahoch s Čínou. V piatok Trump oznámil dosiahnutie prvej fázy obchodné dohody s Čínou, ktorá odvrátila eskaláciu colnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom.

Americká centrálna banka (Fed) v tomto roku trikrát znížila svoje úrokové sadzby v snahe ochrániť domácu ekonomiku pred negatívnymi dôsledkami slabšieho globálneho hospodárskeho rastu a obchodnej vojny s Čínou.

Minulý týždeň Fed predpovedal, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v tomto roku stúpne o 2,2 percenta. Vlani sa HDP zvýšil o 2,9 percenta, čo bol najsilnejší rast za tri roky. Miera nezamestnanosti v USA tento rok klesla až na 3,5 percenta, teda na najnižšiu úroveň za pol storočia.

Trumpova administratíva si za cieľ stanovila zabezpečiť, aby americká ekonomika dlhodobo rástla zhruba trojpercentným tempom. Trump sa už dlhší čas snaží centrálnu banku prinútiť k výraznejšiemu znižovaniu úrokov, ktoré by podľa neho okrem podpory ekonomiky prinieslo aj pokles nákladov na správu štátneho dlhu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump