Vlaňajšia najvyššia mzda v Británii: 323 miliónov libier

Britská multimiliardárka a zakladateľka internetovej stávkovej spoločnosti Bet365 Denise Coatesová (52) vlani zarobila 323 miliónov libier, čo je najvyššia mzda vyplatená britskou firmou v minulom roku a viac ako 2000-násobok platu premiéra Borisa Johnsona.

18.12.2019 22:23
debata (6)

Coatesová zároveň prekonala svoj rekord z predchádzajúceho roka, kedď zarobila 265 miliónov libier. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian.

Základná mzda Coatesovej za 12 mesiacov končiacich sa v marci 2018 predstavovala 276 585 000 libier. Vzhľadom na jej viac než 50 % podiel vo firme, ktorá sídli v Stoke-on-Trent, jej bolo vyplatených ďalších približne 45 miliónov libier v dividendách. V priemere za jeden pracovný deň zarobila 1,3 milióna libier, čo je 9500-krát viac ako priemerná mzda v Spojenom kráľovstve. Zároveň je jej mzda približne 18 500-krát vyššia ako priemerná mzda žien v Stoke-on-Trent.

Coatesová, ktorej majetok sa odhaduje na 6,9 miliardy libier, sa na rebríčku najbohatších Britov nachádza na 19. priečke. Na verejnosti sa príliš neukazuje a veľmi zriedka poskytuje rozhovory. Spoločnosť vlastní spolu s bratom Johnom a otcom Petrom.

Coatesová vyštudovala ekonometriu na Sheffieldskej univerzite a dostala diplom s vyznamenaním. Po dokončení štúdia začala pracovať v stávkovej spoločností vedenej jej otcom. V roku 2000 odhadla potenciál online hazardu a zaregistrovala internetovú doménu Bet365.com s cieľom nasmerovať fungovanie rodinnej firmy na internet.

High Pay Centre, čo je think-tank monitorujúci mzdy, uviedol, že zverejnenie mzdy Coatesovej pôsobí cynicky, lebo prišlo až po parlamentných voľbách, ktoré sa v Británii uskutočnili minulý týždeň. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn sa pred voľbami zaviazal, že bude bojovať proti príliš vysokým mzdám v korporátnej sfére a zameria sa na bohaté elity, pripomenul The Guardian. Voľby ale nakoniec s prísľubom zabezpečenia brexitu pohodlne vyhrali konzervatívci.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Veľká Británia #stávková kancelária