Dotácie na elektromobily a hybridy sa bleskovo rozchytali

O dotácie vo výške 8-tisíc a 5-tisíc eur na elektromobily a plug-in hybridy bol veľký záujem. Suma, ktorú vyčlenil štát, je celá zarezervovaná.

16.12.2019 12:38
debata (13)

Štát vyčlenil na dotácie 6 miliónov eur. Rozdeliť peniaze sa pokúsil už minulý týždeň, ale stránka, ktorá bola určená na online registráciu, skolabovala pre „neočakávané technické príčiny a množstvo neoprávnených zásahov z externého prostredia bezprostredne po spustení registrácie“.

Celá procedúra sa preto zopakovala v pondelok 16. decembra 2019 a podľa očakávania počet záujemcov prevýšil možnosti.

„Všetky finančné prostriedky alokované na túto výzvu sú zarezervované. Ďalší záujemcovia o dotáciu sú, v zmysle výzvy, zaraďovaní do zásobníka žiadateľov,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva na webovej stránke www.chcemelektromobil.sk, cez ktorú záujemcovia žiadali o dotácie.

Štyri minúty stačili na to, aby sa dotácie rozchytali. Ak žiadatelia spĺňajú potrebné podmienky, budú môcť pridelené peniaze čerpať. Má ich dostať 668 žiadateľov, ktorí požiadali o dotáciu na 786 automobilov.

Dotácia s podmienkami

Elektronická online registrácia je prvým krokom k úspešnému získaniu dotácie. Rezort hospodárstva podpíše s úspešnými žiadateľmi zmluvu o poskytnutí dotácie. Tí budú mať 12 mesiacov na to, aby si kúpili auto a následne im štát dotáciu refunduje. Automobil budú musieť vlastniť minimálne dva roky a nebudú môcť využiť leasing. Fyzická osoba nepodnikateľ a subjekty verejnej samosprávy mali možnosť získať podporu na jedno vozidlo, podnikateľov bude obmedzovať maximálna povolená výška dotácií od štátu v súlade s legislatívou EÚ. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bolo možné získať dotáciu, je 50.000 eur s daňou z pridanej hodnoty

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #elektromobil #plug-in hybrid