Verejná správa má dostať strop na výdavky, žiadne míňanie navyše

Ministerstvo financií navrhuje na budúci rok limitovať verejné výdavky tak, aby sa dosiahol štrukturálny deficit na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu.

12.12.2019 10:34
debata (13)

Znamená to, že výdavky verejnej správy nebudú môcť v roku 2020 prekročiť 39,326 miliardy eur. Je to reakcia na výrazné odchýlenie od smerovania k vyrovnanému rozpočtu, ktoré ministerstvo financií vôbec prvý raz konštatovalo pri hodnotení plnenia pravidiel za rok 2018. Ministerstvo preto navrhlo spustiť korekčný mechanizmus, ktorým je práve limit na verejné výdavky.

Rezort financií predloží návrh limitu výdavkov na posledné tohtoročné rokovanie vlády v stredu 18. decembra. Limit výdavkov pritom vychádza zo schváleného rozpočtu verejnej správy na rok 2020. „Znamená to, že subjekty verejnej správy nebudú môcť minúť viac, než majú schválené v rozpočte. Okrem toho rezort financií zverejní v máji a auguste budúceho roka monitoring plnenia výdavkového limitu,“ uvádza ministerstvo. Ak vládny kabinet navrhnutý limit neschváli, bude musieť Národnej rade SR odôvodniť svoje rozhodnutie.

Pri takto stanovenom výdavkovom limite sa pritom podľa rezortu predpokladá, že sa postará o korekciu celého výrazného odchýlenia z roku 2018 už v budúcom roku. „V rámci hodnotenia plnenia výdavkového limitu sa budú zohľadňovať prípadné zmeny vo výdavkoch krytých príjmami z Európskej únie a výdavkoch, ktoré nie sú súčasťou rozpočtu z metodických či zákonných dôvodov,“ dodáva ministerstvo s tým, že tieto výdavky na základe predchádzajúceho vývoja predstavujú dodatočných 1,02 mld. eur.

Limit na verejné výdavky je korekčným mechanizmom na základe hodnotenia plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte, ktoré je súčasťou európskych fiškálnych pravidiel, takzvaného fiškálneho kompaktu. Ministerstvo financií v novembri vôbec prvýkrát konštatovalo, že Slovensko sa v roku 2018 odchýlilo od cesty k strednodobému cieľu, teda polpercentnému štrukturálnemu deficitu.

Urobilo tak však až na základe nových údajov a tiež jesennej notifikácie údajov z Eurostatu. V predbežnom hodnotení plnenia pravidla vyrovnaného rozpočtu za rok 2018 z júna tohto roka totiž konštatovalo iba nevýrazné odchýlenie od cesty k strednodobému cieľu a korekčný mechanizmus spustiť nenavrhovalo. Iného názoru však už v lete bola rozpočtová rada, ktorá plnenie pravidla vyrovnaného rozpočtu taktiež hodnotí. Tá totiž už vtedy konštatovala, že rozpočtové výdavky Slovenska rástli vlani prirýchlo a treba preto korekčný mechanizmus spustiť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #ministerstvo financií #verejná správa