Ruský plyn z Ukrajiny zrejme nepritečie. Štát chystá krízový scenár

Plynová kríza, teda prerušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko podobne ako v januári 2009, je pravdepodobná. Uviedol to po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

11.12.2019 13:37 , aktualizované: 13:43
debata (567)

„Je to viac pravdepodobné ako nie. Koncom roka 2019 totiž exspiruje kontrakt medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý bol desaťročný a vznikol za predchádzajúcej plynovej krízy v roku 2009,“ priblížil minister hospodárstva SR.

MH SR sa na situáciu podľa Žigu pripravuje. „V pondelok 16. decembra budeme mať stretnutie aj s kompetentnými inštitúciami, teda so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP), so spoločnosťou SPP-Distribúcia, ako aj so spoločnosťou Nafta týkajúce sa zásobníkov (plynu). Bude to u nás na ministerstva hospodárstva,“ oznámil.

Aj na základe stretnutia tzv. Normandskej štvorky to podľa Žigových slov nevyzerá, že by sa rokovania pohli k tomu, aby boli úspešne uzavreté a aby sa kontrakt ohľadom dodávok plynu buď obnovil alebo predĺžil.

„V tejto chvíli to teda vnímam tak, že sme skôr bližšie ku kríze, teda k tomu, že Rusi zastavia plyn cez Ukrajinu a my budeme musieť použiť všetky tie opatrenia, na ktorých sme 10 rokov pracovali. Budeme musieť zabezpečiť dodávky plynu pre slovenské domácnosti a pre slovenské podniky,“ dodal Žiga.

VIDEO: Bude na Slovensko prúdiť plyn? Záleží aj na Putinovi, povedal ešte v polovici novembra tohto roka pre TV Pravda slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Pozrite si, čo ešte povedal vo videu.

Video

Máme iné trasy

o plynovej kríze z roku 2009 je podľa súčasného vedenia ministerstva hospodárstva Slovensko pripravené na prípadné zastavenia alebo obmedzenia dodávok plynu tak, aby bol zabezpečený plyn pre odberateľov na Slovensku.

„Sieť dodávok plynu je diverzifikovaná, pričom vieme dovážať plyn aj inými trasami, respektíve z iných častí Európy,“ uviedol prednedávnom pre agentúru SITA hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano. V oblasti energetickej bezpečnosti je teda podľa rezortu hospodárstva Slovensko na krízové situácie pripravené neporovnateľne lepšie ako pred desiatimi rokmi.

Dodávka zemného plynu pre slovenských odberateľov bude aj v prípade vypuknutia plynovej krízy zabezpečená hlavne na základe zmlúv jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich na Slovensku. V prípade vypuknutia plynovej krízy sa môžeme podľa ministerstva spoľahnúť aj na zásoby plynu v podzemných zásobníkoch, ktoré prevádzkujú firmy Nafta, Pozagas a SPP Storage. Ich celková kapacita je 4,66 miliardy metrov kubických.

Pomôže reverzný tok

Slovensko sa môže spoľahnúť už aj na viacero nových plynovodných prepojení s okolitými krajinami, ktoré pred desiatimi rokmi chýbali. V rámci prepojenia slovenskej a českej prepravnej siete vykonali prepravné spoločnosti technické opatrenia, ktoré umožnia reverzný tok plynu z Českej republiky na Slovensko. Denne sa môže týmto reverzom prepraviť 67 miliónov metrov kubických plynu.

Reverzný tok plynu môže Slovensko využiť aj z Rakúska. Kapacita tohto plynovodného prepojenia je 23 miliónov kubíkov denne. V prípade mimoriadnych núdzových situácií by bolo možné využiť aj funkčné prepojenie na úrovni distribučných sietí Kittsee – Petržalka. Od roku 2015 je v prevádzke aj plynovod medzi Slovenskom a Maďarskom. Týmto plynovodom by mohlo na naše územie denne prúdiť päť miliónov metrov kubických plynu.

Na Slovensku je v súčasnosti viac ako 1,5 milióna odberateľov plynu vo všetkých spotrebiteľských segmentoch. Najvýznamnejším dodávateľom plynu je spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a.s. Dodávku zemného plynu má zabezpečenú na základe dlhodobej zmluvy s ruskou spoločnosťou Gazprom Export. Uvedenú zmluvu firmy podpísali v novembri 2008 s platnosťou od 1. januára 2009 na obdobie 20 rokov.

Rokovania Moskvy a Kyjeva pokračujú

Prezidenti Ruska a Ukrajiny počas mierových rokovaní v Paríži diskutovali aj o novej zmluve o dodávkach plynu, ale dohodu sa im nepodarilo dosiahnuť. Informovala o tom v utorok ruská vláda. „Zatiaľ nemôžeme povedať, že sa našlo riešenie tohto problému,“ vyjadril sa pred novinármi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že obe krajiny sa dohodli na „pokračovaní rokovaní“ o tejto problematike.

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu.

567 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina