Rozpočet aj stratifikácia nemocníc majú šancu prejsť

O návrhu reformy nemocníc, ktorý je v programe záverečnej schôdze Národnej rady SR, sa bude hlasovať a má šancu prejsť. To isté sa týka aj návrhu štátneho rozpočtu na rok 2020. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a podpredseda Smeru-SD Richard Raši.

24.11.2019 14:17
debata

„Je potrebné si uvedomiť, že k návrhu stratifikácie nie sú ani tak odborné, ako skôr politické výhrady,“ upozornil Raši. Podľa neho je potrebné tieto výhrady vnímať v kontexte blížiacich sa volieb. „Časť politického spektra zneužíva túto tému na strašenie, vyvolávanie obáv, že stratifikácia bude znamenať rušenie nemocníc v regiónoch,“ upozornil. Preto bolo podľa neho potrebné presunúť tento bod z predchádzajúcej na najbližšiu parlamentnú schôdzu a využiť čas na konštruktívnu diskusiu a rozptýlenie obáv. „Naši poslanci diskutujú s ministerkou (Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD), poznámka TASR), ten zákon ide do parlamentu a má šancu prejsť,“ povedal.

Kontext blížiacich sa volieb vicepremiér spomenul aj v prípade spochybňovania podpory časti koalície pre návrh štátneho rozpočtu. Mieni, že úvahy o rozpočtovom provizóriu sa nestanú realitou a návrh parlamentom prejde. „Myslím si, že sa nájde racionálny prístup a zákon roka sa schváli, pretože v danej forme, v akej je predložený, je výsledkom toho, čo štát má a dokáže zabezpečiť všetky svoje funkcie,“ povedal Raši.

Podľa predsedu Progresívneho Slovenska (PS) Michala Trubana je návrh rozpočtu odrazom toho, ako koalícia viedla krajinu v predchádzajúcich rokoch. „Ekonomické podmienky boli síce priaznivé, no ľudia majú stále menej, štát nie že nič neušetril, ale ešte sa zadlžil a zadlží sa ešte viac,“ vyhlásil Truban, naznačujúc aj obavu Európskej komisie z toho, že plánovaný deficit vo výške 0,49 % môže byť napokon výrazne vyšší. „Európska únia návrh rozpočtu akceptovala,“ reagoval Raši. "Ambíciou je dodržať plánovaný deficit, návrh rozpočtu je realizovateľný a realistický,“ do­dal.

Truban je presvedčený, že do červených čísel by Slovensko vôbec nemuselo ísť, ak by bola vláda schopná šetriť a efektívne čerpať eurofondy či lepšie vyberať dane.

„Deficit nie je problém ako taký, ak by bol investičný,“ povedal Truban. "Toto je práve investičný deficit,“ kontroval Raši.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #stratifikácia nemocníc