Poľsko sa spoľahne na americký LNG. Od Gazpromu plyn už nechce

Poľská štátna plynárenská spoločnosť PGNiG nemá záujem o predĺženie dohody o dodávkach plynu s ruskou spoločnosťou Gazprom po 31. decembri 2022, keď vyprší jej platnosť. Oznámila to v piatok poľská spoločnosť s tým, že už Gazprom informovala o svojom postoji.

15.11.2019 23:59
debata (138)

Poľsko už skôr uviedlo, že po roku 2022 nemieni od Gazpromu plyn nakupovať. Dohoda podpísaná v roku 1996, známa ako zmluva Jamal, však vyžaduje, aby strany formálne predložili vyhlásenie týkajúce sa budúcej spolupráce tri roky pred vypršaním dohody, upozornila agentúra Reuters.

Poľsko od Gazpromu stále kupuje väčšinu plynu, ktorý krajina spotrebuje. Varšava už však robí kroky, ktoré majú obmedziť závislosť krajiny na ruskej firme, pretože považuje podmienky zmluvy Jamal za zlé. Dôvodom sú vysoké ceny, ktoré si Gazprom diktuje, a tiež ustanovenie, ktoré ukladá Poľsku platiť určitú sumu peňazí bez ohľadu na to, koľko plynu skutočne odoberie.

PGNiG vo vyhlásení dodala, že bezpečnosť dodávok po roku 2022 jej zaručujú dohody na dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) a akvizície nálezísk plynu v Severnom mori. Poľsko tiež rozšírilo svoj systém prepravy plynu.

Poľská spoločnosť vlani podpísala dlhodobý kontrakt na dodávky skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov amerických.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #plyn #Gazprom