Eustream si vysúdil od štátu osobitný odvod, má dostať späť 74 miliónov eur

Slovenský prepravca plynu Eustream uspel v obnovenom súdnom spore s Finančnou správou o povinnosť zaplatiť štátu takmer 74,8 milióna eur na osobitnom odvode.

12.11.2019 18:21
debata (5)

Vyplýva to z rozhodnutia najvyššieho súdu, o ktorom informoval portál postoj.sk a ktoré má ČTK k dispozícii. Manažérsku kontrolu v Eustreame, ktorý spomínaný odvod medzitým uhradil, má skupina Energetický a priemyselný holding (EPH). Akcionársky podiel má 49 %, 51 percent vlastní štát.

Eustream žalobou spochybnil postup daňového úradu pri výpočte osobitného odvodu firmy za rok 2013. Argumentoval, že jeho zisk, z ktorého sa osobitný odvod počíta, vzrástol nie vďaka lepšiemu hospodáreniu, ale v súvislosti s dodržaním európskej legislatívy ohľadom oddelenia dodávateľských a prepravných činností.

Bratislavský krajský súd žalobe Eustreamu v roku 2015 vyhovel, verdikt o dva roky neskôr ale zmenil Najvyšší súd. Eustream tento rok uspel so sťažnosťou na Ústavnom súde, ktorý verdikt Najvyššieho súdu zrušil, pretože sa ním porušili práva firmy. Podľa Ústavného súdu totiž Najvyšší súd rozhodol aj na základe vyjadrenia finančnej správy, ktoré mu bolo poslané až po stanovenej lehote a ku ktorému sa už Eustream teda nemohol vyjadriť.

V obnovenom konaní následne Najvyšší súd ešte v lete zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie a potvrdil spomínaný verdikt krajského súdu, ktorý dal pred štyrmi rokmi za pravdu Eustreamu. Súd upozornil okrem iného na ustanovenia príslušnej únijnej smernice, podľa ktorého by v stanovených prípadoch nemalo dochádzať k zdaneniu aj pri rozdeľovaní či pri prevodoch majetku. Eustream, ktorý zaisťuje okrem iného tranzit ruského plynu cez Slovensko ďalej do západnej Európy, najnovšie súdne rozhodnutie zatiaľ nekomentoval.

Podľa portálu postoj.sk orgány slovenského finančnej správy ešte budú musieť verdikt súdu premietnuť do praxe, pričom súdnym rozhodnutím sú viazané. Eustream medzitým spomínaný odvod zaplatil štátu, ktorý by mu ho tak mal vrátiť.

Osobitný odvod vo výške 4,356 percenta zo zisku z vybraných činností uvalila v roku 2012 na firmy z regulovaných sektorov ekonomiky vrátane energetiky vtedajšia jednofarebná vláda premiéra Roberta Fica. Pred tromi rokmi potom Ficov ďalší, koaličný kabinet, presadil predĺženie platnosti osobitného odvodu a prechodné zdvojnásobenie jeho sadzby na 8,712 percenta ročne, ktoré sa ale postupne znižuje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Eustream