Juncker je presvedčený, že Trump clá na autá nezavedie

Šéf dosluhujúcej Európskej komisie Jean-Claude Juncker je presvedčený, že americký prezident Donald Trump clá na dovoz áut a automobilových súčiastok z Európskej únie do USA nakoniec nezavedie.

07.11.2019 22:27
debata (3)

Juncker to povedal v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnil nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Trump v máji vyhlásil, že časť dovozu áut predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť USA a že uvažuje o uvalení dodatočných ciel. Konečné rozhodnutie však odložil o pol roka.

„Trump bude trochu popudlivý, ale cla na automobily nebudú. Neurobí to… Hovoríte s mužom, ktorý je o tom dobre informovaný,“ povedal Juncker nemeckému denníku.

Spojené štáty majú do 14. novembra rozhodnúť o tom, či na dovoz áut a súčiastok z krajín únie zavedie clá vo výške až 25 percent. Poslednou dobou sa však množia signály, že Washington k zavedenie ciel zatiaľ nesiahne.

Americký minister obchodu Wilbur Ross v októbri povedal, že USA by sa namiesto zavedenia ciel mohli rozhodnúť pre nové obchodné rokovania s Európskou úniou.

Európska komisia opakovane varovala, že by v prípade zavedenia ciel prikročila k odvetným krokom. Upozornila tiež, že zavedenie nových ciel na dovoz áut a automobilových súčiastok do USA by poškodilo tiež americký automobilový priemysel.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #automobilky #Jean-Claude Juncker #Donald Trump #clá