Brusel prognózuje Slovensku rast 2,7 percenta

Slovenská ekonomika podľa najnovšej prognózy Európskej komisia (EK) po rýchlom raste v minulom roku, ktorý bol na úrovni 4 %, sa v tomto roku zreteľne spomalila a dosiahne rast len o 2,7 %.

07.11.2019 13:45
debata

V nasledujúcich rokoch bude slovenské hospodárstvo podľa komisie posilňovať stabilným tempom, a to o 2,6 % v roku 2020 a o 2,7 % v roku 2021.

Miera nezamestnanosti na Slovensku podľa predpovede EK v tomto roku mierne klesne na nové rekordné minimum 5,9 % a zhruba na takejto úrovni sa bude udržiavať aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Medziročná miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa EK zostane na zvýšenej úrovni a za celý rok 2019 stúpne na 2,7 %. Potom však trochu klesne, a to na 2,5 % v budúcom roku a 2,2 % v roku 2021.

EK ďalej prognózuje, že deficit verejných financií SR v tomto roku klesne na 0,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale v nasledujúcom roku sa zvýši na 1,2 % HDP a v roku 2021 na 1,3 % HDP. Verejný dlh sa však bude znižovať vďaka rastu ekonomiky. V tomto roku by mal klesnúť na úroveň 48,1 % HDP v budúcom roku na 47,3 % a v roku 2021 na 46,9 % HDP.

Eurozóna bude rásť pomalšie

Európska komisia zhoršila prognózu rastu ekonomiky eurozóny v tomto a budúcom roku. Hospodárstvo menového bloku podľa najnovšej predikcie EK, ktorú zverejnila vo štvrtok, za tento rok vykáže rast o 1,1 percenta. V porovnaní s predchádzajúcou predpoveďou ide o zhoršenie o 0,1 percentu­álneho bodu. V budúcom roku EK očakáva rast ekonomiky eurozóny o 1,2 percenta, čo je o 0,2 percentu­álneho bodu menej, ako naznačovala predošlá predpoveď.

Odchádzajúci eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici uviedol, že v najbližších dvoch rokoch by mali rásť všetky európske ekonomiky „napriek čoraz silnejším brzdám“. Dodal, že hospodárske základy sú „silné“ a po šiestich rokoch ekonomického rastu nezamestnanosť v rámci celej 28-člennej Európskej únie je na „najnižšej úrovni od začiatku tohto tisícročia“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Slovensko #HDP