Deficit je 1,6 miliardy eur, pred mesiacom to bolo o 200 miliónov viac

Deficit štátneho rozpočtu dosiahol ku koncu októbra 1,599 mld. eur. Je to o vyše 200 mil. eur menej ako na konci predchádzajúceho mesiaca.

04.11.2019 15:54
debata (3)

Na konci septembra to bol totiž schodok na úrovni 1,841 mld. eur. V medziročnom porovnaní sa deficit zvýšil o 1,184 mld. eur. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených rezortom financií, celkové príjmy na konci októbra dosiahli 12,126 mld. eur a celkové výdavky 13,724 mld. eur.

Ako konštatoval analytik verejných financií v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Pavol Majher, pod medziročný rast deficitu sa podpísal rast výdavkov o 1,54 mld. eur, ktorý len čiastočne kompenzovali príjmy vyššie o 356 mil. eur. Bez vplyvu čerpania EÚ fondov a spolufinancovania vzrástol deficit medziročne oproti roku 2018 o viac ako jednu miliardu eur na 1,147 mld. eur.

Hotovostné výdavky štátneho rozpočtu bez EÚ fondov a spolufinancovania rástli vo všetkých oblastiach. Osobné výdavky rástli medziročne o takmer 13 %, k čomu prispela podľa Majhera valorizácia platov štátnych zamestnancov o 10 % od 1. januára 2019. Výrazný nárast rada pozoruje vo výdavkoch na tovary a služby, ktorých výška vzrástla medziročne o 13 % na 1,235 mld. eur, pričom v predchádzajúcich rokoch od roku 2013 objem týchto výdavkov ku koncu októbra nikdy podľa Majhera nepresiahol 1,091 mld. eur. Zároveň sa v týchto položkách rozpočtu mierne spomalilo čerpanie oproti predchádzajúcim mesiacom, čo môže podľa Majhera súvisieť s úspornými opatreniami navrhovanými rezortom financií.

Medziročne o 6 % rástli aj bežné transfery najmä z titulu navyšovania transferov obciam na dofinancovanie vplyvu legislatívnych opatrení (valorizácia platov, príspevok na obedy, atď.) ako aj rastom kompenzácii ZŤP. Pod nárast investícií sa podpísala najmä prvá zálohová platba za stíhačky vo výške viac ako 450 mil. eur, objem ostatných investícií medziročne poklesol o 25 %. Kapitálové transfery vzrástli podľa Majhera medziročne o 58 % najmä vďaka rýchlejšiemu čerpaniu transferov určených pre NDS a nemocnice, ako aj vplyvom poskytnutia vládou schválenej investičnej pomoci spoločnosti Jaguar Land Rover.

Hotovostné príjmy štátneho rozpočtu rástli najmä vďaka vyššiemu výnosu DPH s medziročným rastom o 5 % a spotrebných daní, najmä dane z minerálneho oleja a tabakových výrobkov o 2 %. K medziročnému rastu príjmov prispieva podľa Majhera aj vyšší výnos z administratívnych poplatkov o 35 mil. eur, čo je spôsobené spustením predaja licencií na prevádzkovanie hazardných hier v online prostredí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit