Volkswagen s ID.3 začal ofenzívu elektromobility, prišla aj Merkelová

Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) v pondelok oficiálne začal so sériovou výrobou elektrického vozidla ID.3, pričom sa chce stať svetovým lídrom v rastúcom sektore e-mobility.

04.11.2019 15:17
elektromobil Volkswagen ID.3 Foto:
Nový elektromobil Volkswagen ID.3
debata (19)

Na slávnostnej ceremónii v závode spoločnosti v Zwickau, sa zúčastnili okrem iných generálny riaditeľ Herbert Diess aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

V prejave, ktorého časti boli zverejnené on-line, Diess uviedol, že ID.3 významne prispeje k prelomu v oblasti elektronickej mobility". Umožní miliónom ľudí prístup k cenovo dostupným elektromobilom. A VW si dal za cieľ, stať sa do roku 2050 "klimaticky neutrálnym, dodal.

Volkswagen na svojej webovej stránke napísal, že jeho elektrická ofenzíva naberá rýchlosť. A chystá sa uviesť ID.3 na európskych trhoch už od budúceho leta, pričom základná verzia sa bude predávať za menej ako 30.000 eur v Nemecku.

Závod v Zwickau v súčasnosti prechádza zmenou z továrne na vozidlá so spaľovacím motorom na továreň, ktorá vyrába iba elektrické vozidlá. Volkswagen investuje do obnovy areálu 1,2 miliardy eur a tvrdí, že od roku 2021 bude mať kapacitu na výrobu 330 000 elektric­kých vozidiel ročne.

Nemecký koncern plánuje uviesť na trh takmer 70 nových elektrických modelov do roku 2028. V marci oznámil, že do roku 2023 investuje viac ako 30 miliárd eur do elektrifikácie svojho portfólia.

Niektorí z hlavných hráčov automobilového priemyslu sa už totiž presúvajú k výrobe elektrických vozidiel.

Skupina Hyundai Motor nedávno uviedla, že v najbližších rokoch uvedie na trh 23 elektrických vozidiel, zatiaľ čo Volvo Cars chce, aby do roku 2025 bolo 50 % automobilov, ktoré predáva, plne elektrických.

Aj keď vývoj elektrických vozidiel napreduje, existujú obavy, že nedostatok verejných nabíjacích staníc by mohol brániť ich zavádzaniu.

Diess tiež v pondelok vyhlásil, že Volkswagen pracuje na budovaní infraštruktúry. Dodal, že pre koncern je dôležitou úlohou aj sieť rýchlych nabíjacích staníc na európskych diaľniciach. Preto konzorcium firiem VW, BMW, Daimler a Ford vyvíja aj sieť rýchleho nabíjania, ktorá by pokryla Európu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #elektromobilita #VW ID.3