Slováci za tri roky zbohatli o 40 percent

Čisté bohatstvo slovenských domácností vzrástlo takmer o 40 %, a to približne na 70 000 eur. Vyplýva to z výsledkov takzvanej tretej vlny zisťovania finančnej situácie a spotreby domácností, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS) a na ktoré upozorňujú analytici VÚB banky vo svojom najnovšom Mesačníku.

04.11.2019 11:35
debata (11)

Vyplýva to z výsledkov takzvanej tretej vlny zisťovania finančnej situácie a spotreby domácností, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS) a na ktoré upozorňujú analytici VÚB banky vo svojom najnovšom Mesačníku.

Zisťovanie sa uskutočnilo ešte v roku 2017, rovnaké sa robilo aj v roku 2014.

Takmer celý nárast bohatstva bol spôsobený rastom cien nehnuteľností, ktoré tvoria viac ako štyri pätiny celkového majetku domácností. „Ide najmä o aktíva hlavného bývania domácností, ktoré slovenské rodiny nevedia dobre speňažiť a využiť v problémovej situácii, potrebujú niekde bývať,“ uvádzajú analytici banky.

V sledovanom období vo vlastnom bývalo až 89 % domácností, čo je jeden z najvyšších podielov v Európe. Podiel domácností s dvoma a viac nehnuteľnosťami stúpol z 19 % na 28 %. „Zvyšok nového čistého bohatstva pripadá najmä na iné reálne aktíva, ako napríklad autá, podnikanie či cennosti a v menšej miere na finančné aktíva,“ doplnili analytici.

Spolu s rastom čistého bohatstva, ktoré je očistené o dlhy, však podľa zisťovania NBS rástlo aj priemerné zadlženie, za tri roky až dvojnásobne, najmä pre nové úvery na bývanie. „Podiel domácností s dlhom však za sledované obdobie nenarástol, ostal konštantný na úrovni 37 %,“ priblížili analytici VÚB.

inančné aktíva slovenských domácností sú naďalej koncentrované najmä v bankových vkladoch (70 %), kde ľuďom nič nezarábajú. „Pri slabej skúsenosti slovenských domácností s finančnými aktívami, nízkej likvidite slovenského kapitálového trhu a rastúcich cenách nehnuteľností sa vysoké prírastky reálnych aktív, teda spomínaných nehnuteľností, áut, firiem či cenností, zdajú opodstatnené,“ konštatuje NBS.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #NBS #domácnosti