Legendárna značka hodiniek z čias socializmu Prim oslavuje sedemdesiatku

V socialistickom Československu bola značka Prim takmer synonymom pre náramkové hodinky. Ich história sa začala písať pred 70 rokmi, 6. novembra 1949 v Novém Městě nad Metují.

04.11.2019 06:30
Prim SPARTAK Foto:
Limitovaná edícia hodiniek Prim je odkazom na prvé československé hodinky SPARTAK.
debata (16)

Vtedy tu vznikla pobočka národného podniku Chronotechna, ktorý už v Šternberku vyrábal budíky a nástenné hodiny. Dnes o značku Prim zápasia dve firmy už takmer dve desiatky rokov.

Nová pobočka Chronotechny mala za úlohu vyvinúť a zaviesť do výroby československé náramkové hodinky. To sa podarilo a Československo sa tak v druhej polovici 50. rokov stalo jednou z mála krajín, ktoré dokázali vyrábať náramkové hodinky vrátane strojčeka.

Ako základ poslúžili inžinierom staršie francúzske konštrukcie. Prvý návrh hodiniek uzrel svetlo sveta v roku 1952 a prvé hodinky pod značkou Spartak boli vyrobené o dva roky neskôr.

V roku 1957 sa začala sériová výroba hodiniek už pod názvom Prim, prvý zákazníci si ich mohli kúpiť už v nasledujúcom roku. A jeden z najpopulárnejších modelov s názvom Orlík sa začal vyrábať v roku 1965.

Jedna značka, dve firmy

Hodiniek so značkou Prim sa v Novém Městě nad Metují vyrobilo do konca 80. rokov okolo 15 miliónov a na trhu sú dodnes. Produkujú ich ale dve firmy, ktoré spolu od roku 2001 vedú spor o používanie ochrannej známky.

Jeho korene siahajú až do 60. rokov, keď sa novomestský závod oddelil od šternberskej Chronotechny. Nový podnik, pomenovaný Elton, oficiálne vznikol v januári 1969 a naďalej vyrábal náramkové hodinky, ktoré dopĺňala produkcia pre československú armádu.

Otázku označenia náramkových hodiniek ale nikto neriešil – naďalej mali meno Prim, rovnako ako budíky a nástenné hodiny zo Šternberka. Ochrannú známku si Chronotechna zaregistrovala až v roku 1984 a Elton ju aj naďalej mohol používať.

Situácia sa skomplikovala až na začiatku 90. rokov – na novomestskú továreň tvrdo dopadol koniec zbrojnej výroby, oba podniky zápasili aj s výrazným poklesom dopytu po svojich výrobkoch. Firmy sa navyše začali prieť o podmienky používania ochrannej známky, spor ale v roku 1996 nakoniec vyústil do dohody.

Tá však vydržala len tri roky a potom sa začali spory nanovo – novomestský výrobca, ktorý sa od roku 2000 nazýva Elton hodinárska, sa potom pokúsil značku Prim kúpiť, namiesto peňazí chcel ale sumu uhradiť započítaním zmluvnej pokuty za porušenie dohody.

Šternberská firma potom ochrannú známku predala spoločnosti MPM-Quality z Frýdku-Místku a začali sa súdne spory.

V rokoch 2008 a 2012 bolo na súdoch v Olomouci a v Brne rozhodnuté, že značku Prim môžu používať obe firmy, tie však vedú naďalej spory. V roku 2015 Úrad priemyselného vlastníctva firme MPM-Quality na základe súdneho rozhodnutia vymazal ochrannú známku Prim pre náramkové hodinky a pre niektoré ďalšie výrobky ju ponechal. Toto vymazanie je podľa hovorkyne firmy Elton hodinárska Adely Dittmanovej právoplatné napriek tomu, že ho firma MPM-Quality znovu súdne napadla.

V prvej polovici tohto roka sa začala súdne prerokúvať ďalšia žaloba MPM-Quality na Elton hodinársku kvôli tomu, že Elton hodinárska použila v oznámení zákazníkovi vo vzťahu k hodinkám Prim od MPM-Quality slová „nepravé“ a „falošné“. Elton hodinárska sa zase súdne domáha zastavenia predaja niektorých modelov hodiniek Prim od MPM-Quality.

Lacné aj drahé

A na trhu sú medzitým „primky“ dvojakého druhu, čo môže bežnému zákazníkovi trochu zamotať hlavu. Firma MPM-Quality ponúka hodinky, ktoré pre ňu vyrábajú továrne v Ázii a ktorých cena sa pohybuje v tisícoch korún. Novomestský výrobca sa ale už pred rokmi vydal inou cestou, jeho hodinky sú určené pre náročnejšiu klientelu.

Hodinky s mechanickým strojčekom, vyrobeným priamo v Novém Městě nad Metují, dnes stojí viac ako 40 000 českých korún, zatiaľ čo cena hodiniek sa švajčiarskym batériovým strojčekom sa pohybuje okolo 10 000 korún. Ročne tu päťdesiatka miestnych zamestnancov vyrobí spolu približne 3000 hodiniek, z ktorých mechanické primky s vlastným kalibrom tvoria zhruba polovicu.

K ére výroby vlastných hodinových strojčekov sa firma Elton hodinárska vrátila pred desiatimi rokmi a nadviazala tak na dlhoročnú tradíciu továrne v Novém Městě nad Metují.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hodinky #Prim