Skúsime to cez vesmír. Slovensko hľadá investorov z kozmického priemyslu

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) buduje sieť kontaktov so zahraničnými firmami a inštitúciami pôsobiacimi vo vesmírnom sektore. Agentúra sa prvýkrát zúčastnila Medzinárodného astronautického kongresu (IAC), ktorý sa konal na konci októbra vo Washingtone D.C.

03.11.2019 12:50
debata (9)

Ide o 70. ročník celosvetovo najvýznamnejšieho podujatia zameraného na vesmír, vesmírne technológie a vesmírny priemysel. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, toto každoročné podujatie zahŕňa okrem výstavnej expozície aj rozsiahlu konferenčnú časť a taktiež viaceré networkingové podujatia. Zúčastňujú sa ich zástupcovia firemného, verejného a akademického sektora z celého sveta.

„Agentúra SARIO tento rok úspešne nadviazala kontakt so zástupcami firiem a štátnych inštitúcií z viacerých krajín, ako napríklad Nemecka, Talianska, USA, Belgicka, Izraelu, Rumunska a tiež čerstvo zvolenej hosťovskej krajiny IAC 2022 – Azerbajdžanu,“ informuje agentúra.

Tieto kontakty plánuje ďalej rozvíjať v rámci novovzniknutého pilotného projektu Diverzifikačné služby SARIO, ktorého cieľom je podpora diverzifikácie slovenskej ekonomiky a rozvoja vysokotechnolo­gických sektorov prostredníctvom vytvárania nových obchodných možností pre lokálne firmy. V rámci daného projektu tiež SARIO zvažuje aktívne zapojenie sa do konferenčného programu budúcoročného IAC, ktorý sa bude konať v Dubaji len niekoľko dní pred začiatkom výstavy EXPO 2020.

Európsky vesmírny priemysel je jedným z najkonkuren­cieschopnejších na svete. Zamestnáva viac ako 230 tis. pracovníkov a v roku 2017 vytvoril pridanú hodnotu odhadovanú na 53 až 62 mld. eur. Počet zamestnancov, ako aj tržby sektora každým rokom stabilne rastú. Mení sa pritom celkový charakter sektora. Kým v minulosti bol výhradnou doménou štátnych projektov a veľkých korporácií, dnes sú dôležitou súčasťou jeho dodávateľskej siete aj malé a stredné podniky.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu je štátna agentúra Slovenskej republiky, ktorá vznikla v roku 2001 v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Jej poslaním je podpora exportných aktivít slovenských spoločností na globálnom trhu a prílev investícií na Slovensko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SARIO #investície #Slovensko #Európska vesmírna agentúra #ESA