Unikátna dohoda. Z čajov rooibos dostanú časť ziskov domorodci

Farmári, ktorí pestujú a predávajú v Juhoafrickej republike (JAR) ker čajovec kapský, z ktorého sa vyrába nápoj rooibos, budú platiť časť ziskov domorodému etniku Khoisanov. Tí totiž pred niekoľkými storočiami rastlinu objavili.

02.11.2019 20:52
debata (6)

Podľa jedného z právnikov domorodcov ide o prvú podobnú dohodu na svete, napísal spravodajský server BBC.

Rooibos rastie iba v regióne Suid Bokkeveld v JAR. Na prelome 20. storočia jeho pestovanie premenili koloniálnej úrady na komerčný projekt. Jeho terajšie použitia však objavili pred stáročiami domorodí Khoisanovia, ktorí nápoj využívali ako liek. Toto etnikum je jedným z najstarších obyvateľov územia dnešnej JAR a podľa nedávno zverejnenej štúdie by jeho príslušníci mohli byť prapredkami všetkých dnešných ľudí.

Khoisanovia majú podľa dohody medzi juhoafrickými úradmi, zástupcami etnika a asociáciou pestovateľov dostať 1,5 percenta z predajnej ceny ďalším spracovateľom, čo ročne predstavuje asi 650 000 dolárov.

Lesle Jansenová z environmentálnej organizácie Natural Justice uviedla, že dohoda je skôr než pre financie dôležitá z hľadiska uznania.

„Toto bola do značnej miery otázka dôstojnosti a uznanie toho, že Khoisanovia sú pôvodnými držiteľmi know-how využitia rooibosu,“ povedala.

„Bude to mať obrovské dôsledky pre domorodý svet a tiež pre ďalšie odvetvia, kde možno veľa ľudí zjednotiť v rámci jednej dohody,“ povedal BBC jeden z právnikov Khoisanov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #farma #rooibos #domorodci