Chovatelia zvierat už dostávajú preddavky

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začala s vyplácaním preddavkov na priame podpory pre poľnohospodárov. Chovatelia hospodárskych zvierat tak môžu po splnení podmienok získať až polovicu priamych platieb vo forme preddavkov už koncom tohto roka. Agentúra vyplatí poľnohospodárom 20,19 mil. eur.

30.10.2019 10:40
debata (1)

Informoval o tom v stredu Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva.

„Poľnohospodárom vyplatíme preddavky na priame podpory na podporné schémy viazaných priamych platieb. Ide o platby na chov bahníc, jariek a kôz, platby na výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka a platby na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka. Platby uskutočníme bezodkladne po ukončení overovania podmienok oprávnenosti. Aktuálne splnilo podmienky 4 126 žiadateľov, ktorým vyplatíme takmer 20,19 milióna eur,“ uviedol generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Agentúra uskutočnila na žiadostiach všetky administratívne kontroly vrátane kontrol na mieste, kontroly plnenia kritérií oprávnenosti a plnenia podmienok krížového plnenia a obstarala si potrebné podklady, ktorými sú podania, vyjadrenia účastníka konania, dôkazy, ako aj výsledky uskutočnených kontrol na mieste.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre rok 2019 určilo percentuálnu výšku zálohových platieb na maximálnej možnej úrovni, ktorú povoľuje EÚ a to 50 %. Agrorezort stanovil sadzby pri platbe na chov bahníc, jariek a kôz v sume 19,67 eur/kus, pri platbe na výkrm vybraných kategórií hovädzieho dobytka v sume 220,34 eur/kus a pri platbe na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka v sume 294,27 eur/kus.

„Vyplácaním preddavkov sme sa zaradili medzi menšiu časť členských krajín EÚ, ktoré sú schopné pred 1. decembrom kalendárneho roku vyplatiť svojim poľnohospodárom časť nárokovateľných prostriedkov,“ uzavrel Juraj Kožuch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #pôdohospodárska platobná agentúra