Odkaz obchodníkov slovenským farmárom: Vyrábate draho a málo

Najväčším problémom pre spoluprácu obchodníkov a slovenských dodávateľov je nízka, ale zároveň drahá produkcia.

29.10.2019 10:02
debata (56)

Tá je výsledkom dlhoročného finančného zanedbávania celého agropotravinár­skeho sektora zo strany štátu v porovnaní s okolitými krajinami ako Česko, Maďarsko, Poľsko či Rakúsko. Konštatovala to pre agentúru SITA Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) v reakcii na Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska (ZZZS), ktorý tvrdí, že na slovenských poliach a v skladoch ležia tony slovenskej zeleniny, no obchodníci napriek tomu nakupujú zeleninu zo zahraničia.

Nízka, ale zároveň drahá produkcia má podľa SAMO spôsobovať problémy ako nekonkurencies­chopná cena, nedostatok kapacity na pokrytie dopytu zákazníkov obchodných reťazcov, či výpadky dodávky počas roka.

„Dlhodobo upozorňujeme na tento zlý stav, napriek tomu obchodné reťazce v rámci SAMO vyvinuli individuálne programy na podporu predaja slovenských produktov, či už ide o spoluprácu na vzdelávacích projektoch, osvetu, či priamy predaj,“ priblížil predseda SAMO Martin Krajčovič.

V rámci sezónnosti tvorí podľa SAMO v priemere podiel slovenskej zeleniny v obchodných sieťach v niektorých prípadoch až 70 %. No problémy sú okrem drahej produkcie aj v slovenskej legislatíve.

„Rovnako veľký problém vidíme v legislatíve ako je zákon o neprimeraných podmienkach, či zákon o potravinách, ktoré predražujú samotnú výrobu potravín na Slovensku oproti podmienkam v okolitých štátoch. Na druhej strane prinášajú nezmyselné až nezákonné pokutovanie a reštrikcie, ktoré zabraňujú v hlbšej spolupráci reťazcov s dodávateľmi, ako obmedzenie logistiky alebo uzatváranie dlhodobých kontraktov a podobne, čo by vnieslo na trh väčšiu istotu a priestor na investície,“ dodal Krajčovič.

Obchodníci a reťazce nakupujú podľa Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska zeleninu zo zahraničia, zatiaľ čo slovenskej zeleniny je stále dosť a ešte je aj množstvo nepozberanej zeleniny na poliach. Reálne tak podľa ZZZS hrozí, že slovenská zelenina zhnije v skladoch a na poliach. „Nemôže nám byť jedno, že zahraničná zelenina má v obchodoch na Slovensku prednosť pred kvalitnou a čerstvou slovenskou zeleninou,“ povedal riaditeľ ZZZS Jozef Šumichrast.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) vo svojej reakcii uviedlo, že zeleninárom odporúča lepšie využívať možnosti organizácií výrobcov, ktorých pracovnou náplňou je marketing produkcie svojich členov. „Existujúce organizácie výrobcov v sektore majú pomerne veľkú vyjednávaciu silu a majú možnosť vyjednávať so svojimi obchodnými partnermi, za akých podmienok a aké množstvá zeleniny sú schopní im ponúknuť. Nie je možné na národnej úrovni legislatívou ani inými reštrikciami zasahovať do voľného obchodu,“ uviedol v reakcii pre agentúru SITA Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchod #poľnohospodárstvo #domáce potraviny #sebestačnosť